06/30/16 08:42
(http://www.klassa.bg/)

Светът става все по-плашещ

Демагозите разпръснаха популизма към дясното в Обединеното кралство, но повечето популистки идеи не са вътрешно присъщи само на едната страна на политическия спектър.

Играта на демагозите се гради върху негодуванието от градските елити, които се гордеят със своята космополитна изтънченост и ясно показват, че гледат на своите по-малко космополитни съграждани като на назадничави хора.

 

Тези градски елити включват повечето основни политици, така че не е изненадващо, че те търсиха доверие в тази кампания.

Този микс от неудовлетворение и политическият му отговор съществува не само в Англия. Популизмът и национализмът са видими по цял свят отчасти защото след 70-те неравенството се увеличи рязко и средната и работническата класа в някога проспериращи страни вижда как качеството на живота им е в застой, а икономическата им сигурност се изпарява.

В същото време миграцията се увеличава глобално - до голяма степен заради самата глобализация, както и заради войните, в които западните страни като САЩ и Великобритания участват в Близкия изток.

Светът, просто казано, изглежда страховито. Национализмът процъфтява, когато хората се чувстват застрашени от външни сили. Популизмът процъфтява, когато хората се чувстват предадени от своите елити.

Б.Р. Статията е от “Хъфингтън пост”

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване