06/30/16 09:32
(http://www.klassa.bg/)

Ще излезе ли, Великобритания от Европейския съюз?

 https://www.youtube.com/watch?v=kRxy8dcTaQQ

Излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да се състои, смятат редица западни наблюдатели.

„Аз гласувах за излизането, но ако отчета всички доводи, не може да се отрече, че в крайна сметка ние ще останем”, пише кореспондентът на „Индипендънт“ Шон О'Грейди. Той обяснява защо мисли така.

Първо, превесът на гласовете за напускане е незначителен. Повече държави имат конституционния обичай, според който за сериозни решения е необходимо одобрение от две трети от законодателите или избирателите, тоест много повече от почти 52%, гласували за „брекзит“.

Второ, във Великобритания само парламентът може да реши дали страната трябва да следва волята на народа и ли не. Разбира се, не може да се пренебрегне резултатът от референдума, но той не е решаващият фактор.

Трето, ЕС губи твърде много без Великобритания. Този, които ще смени Дейвид Камерън, най-вероятно просто ще помоли Брюксел за някаква нова, по-изгодна сделка. А ЕС, ако лидерите му имат поне капка здрав разум, ще се съгласи и ще предложи нещо, което да успокои привържениците на напускането – например, малко да се натиснат спирачките по миграционния въпрос.

Четвърто, вече малцина от управляващата Консервативна партия подкрепят излизането от общността, включително и бившият столичен кмет Борис Джонсън, който бе активен поддръжник на „брекзит“.

И накрая, ако има избори и на власт дойдат лейбъристите, те категорично няма да искат отделяне от ЕС. При това положение ще има повторен референдум и тогава победителите най-вероятно ще се окажат привържениците на оставането.

На свой ред Джон Кесиди пише в „Ню Йоркър“, че отделянето на Великобритания е най-малкото дълъг процес.

„Ако Камерън бе задействал член 50 (от Лисабонския договор), сега Великобритания щеше да е поела по пътя на напускането на ЕС и процесът щеше да стане необратим. Но благодарение на една умна маневра, а това беше именно умна маневра, (отложеното задействане на въпросната клауза, както и обявената оставка на премиера) страната все още има време да размисли върху последиците от „брекзит“, които се оказват по-сериозни, отколкото се смяташе“, констатира той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване