07/01/16 06:40
(http://www.klassa.bg/)

МВР шефът: Всяка седмица се преценя нивото на заплаха от терористи у нас

 "Следим много внимателно всяка информация, която стига до нас, всяка седмица обсъждаме нивото на опасност у нас. Ако има взривове тука, мисля че можем да реагираме адекватно.". Това коментира във връзка с атентата на летището в Истанбул и затегнатите мерки за сигурност по родните летища и гари МВР шефът Румяна Бъчварова. По думите й тероризмът е една от най-сериозните заплахи за съвременния свят.

"Терористичната заплаха се превърна в ежедневие. И в Турция зачестиха атаките. Трябва да намерим начин да противодействаме на това с всички сили, въпреки че анализатори твърдят, че искат ли да те взривят, трудно ще се отървеш или предотвратиш подобно деяние. Терорът има предистория, има големи атаки още по онова време, 70-те години. Но тогава причините са били други. Непрекъснато дебатираме на европейско ниво и обмисляме за сериозни мерки, с които да гарантираме сигурността на хората. Трябва да изградим такава система и шансовете от атентати да са минимални", каза Бъчварова в ефира на БНТ.

Междувременно евродепутатът Емил Радев, чийто полет за Истанбул бе отклонен към Измир след атентата на летище "Ататюрк", но впоследствие се добра до турския мегаполис изрази изумлението си, че само три часа след атаката аеропорта е заработил на пълни обороти, за разлика от нападението в Белгия, когато това отнело седмици. Той публикува снимки от летището и разказа, че мястото, където е имало стрелба е отцепено с пана, а по витрините на магазините личат дупките от куршумите.

Преподавателят във ВСУ "Черноризец Храбър" доцент Огнян Къчев пък се оказа пряк свидетел на кървавия атентат на летище „Ататюрк", който отне живота на 42 души и рани близо 240. "На 10-15 метра от мен видях двама от терористите - млади момчета на 25-30 години, мургави, брадясали. Последва взрив, който разтърси цялата сграда. Неописуеми викове, крясъци, бягане. Настана някакъв хаос", каза пред Нова ТВ доц. Къчев. Той обясни още, че не е видял адекватна реакция от органите на реда в началото. „Всеки може да влезе в летището с оръжие. Службите за сигурност в Турция и в България трябва да вземат мерки", посочи преподавателят във ВСУ "Черноризец Храбър".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване