07/01/16 06:21
(http://www.klassa.bg/)

Морските ни плажове със звезди

 

Актуализират категорията им на всеки 3 години

От следващото лято морските ни плажове вече трябва да се категоризират и е възможно да получат звезди, подобно на хотелите, предвиждат предлаганите промени ма Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. До средата на юли бъдещата редакция на нормативния документ е пусната за обществено обсъждане.
Пясъчните ивици по морето ни ще се категоризират по 4 основни критерия. Първият е

географското разположение на морския плаж

Вторият е степента на урбанизация на териториите, прилежащи към него. Третият, която се предлага са природно-климатичните и екологичните характеристики, влияещи върху посещаемостта. Последният включва близостта на морския плаж до туристически обекти или групи от такива, се предлага още в законопроекта за промяна на ЗУЧК.
Както „Монитор” вече писа, с редакцията на закона се иска да се даде право на министър да групира морските плажове по функционален признак и въз основа на техни характеристики и от значение за възможните начини за ползване. Предлага се плажовете по Черноморското крайбрежие

да бъдат разделени на 4 групи

В първата ще влизат, разположените в урбанизирани територии. Във втората ще са намиращите се в неурбанизирани зони, в близост до туристическа дестинация, включително урбанизирани територии и/или къмпинги. Третата са плажовете извън чертите на населените места и далеч от туристически обекти, включително урбанизирани територии и/или къмпинги. Последната, четвърта категория се предлага да бъде отделена от плажовете с ограничено ползване или определени за развиване на специален вид туризъм.
Във всяка от групите ще има и по 3 подгрупи, е записано още в законопроекта за промените. Те също ще се определят от туристическия министър въз основа на 7 показателя, включващи легловата база в близките селища, възможния максимален капацитет на плажа, преобладаващия релеф на брега до плажа откъм сушата, изградената в близост инфраструктура, вида на морското дъно, екологичната характеристика на ивицата, както и други, оказващи съществено значение за използването на плажа.
Исканите законови промени предвиждат категоризираните плажове да бъдат

вписвани в публичен електронен регистър

поддържан от министъра на туризма. Предлага се още категоризацията на плажовете да се актуализира на всеки 3 години или преди всяко отдаване под наем или на концесия. В тази връзка се променя и начинът на определянето на минималния размер на концесионните плащания, като те ще се определят, като се отчитат групата, подгрупата и класът на пясъчната ивица.
Промените задължават министъра на туризма в срок от половин година от влизането в сила на промените в ЗУЧК да издаде съответните наредби за класифициране и категоризация на морските плажове. В същия срок се предвижда и влизането в сила на промените в закона след обнародването им.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване