07/01/16 06:32
(http://www.klassa.bg/)

Нова Маргарет Тачър може да управлява Великобритания - Тереза Мей

 Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей издигна кандидатурата си за приемник на Дейвид Камерън на премиерския пост и за лидер на Консервативната партия, като обеща да уважи решението на британците от миналата седмица за напускане на ЕС, предаде Ройтерс. Брекзит означава Брекзит, каза Мей. Кампанията се състоя, вотът се състоя, избирателната активност беше висока и обществото произнесе присъдата си. Не трябва да има опити да се остава в ЕС, не трябва да има опити да се присъединяваме отново към ЕС през задната врата, не трябва да има втори референдум, каза Мей. Тя заяви, че не трябва да има национални избори преди 2020 г. - годината, в която настоящият парламент приключва мандата си. Мей каза, че не трябва да има и спешни бюджетни мерки, за да се компенсират прогнозираните щети, които ще нанесе върху държавните финанси забавянето на британската икономика, причинено от резултата от референдума.

Мей изключи възможността Великобритания след излизането си от ЕС да се съгласи да остави в сила принципа за свободно движение на граждани.

При воденето на преговори за излизане от ЕС приоритет трябва да бъде да се даде възможност на британските компании да търгуват с единния пазар на стоки и услуги, а също да се върне по-големият контрол над броя на хората, които идва тук от Европа. Всеки опит за измъкване от това, особено от страна на кандидатите, агитиращи за излизане от ЕС и фокусиращи вниманието си върху имиграцията, ще бъде осъден от обществеността, каза Мей.

Тя предупреди, че ще има сериозни последици от излизането от ЕС и призова британските политици да се отнесат сериозно към тези предизвикателства.

Британските букмейкъри дават най-големи шансове на Мей да победи в надпреварата за лидерския пост. На второ място поставят министъра на правосъдието Майкъл Гоув.

Междувременно Борис Джонсън обяви, че няма да се кандидатира за нов лидер на Консервативната партия във Великобритания, предадоха световните агенции. Бившият кмет на столицата Лондон бе смятан за един от фаворитите да замени Дейвид Камерън като лидер на консерваторите и съответно премиер, отбелязва Ройтерс. След консултации с депутати, Джонсън обаче обяви, че "предвид ситуацията в парламента," той е стигнал до извода, че не може да бъде следващият лидер на управляващата партия.

Камерън обяви, че ще подаде оставка от двата поста в петък - ден след като британците гласуваха на свикан от него референдум за излизане на страната от Европейския съюз. Той бе застъпник за оставането на Великобритания в ЕС.

Джонсън бе един от лидерите на кампанията в подкрепа на Брекзита.

Отказът на бившия кмет на Лондон да се кандидатира оставя като фаворити в надпреварата Тереза Мей и Майкъл Гоув, отбелязва АП. Мей бе против Брекзита, а Гоув - за.

59-годишната Тереза Мей, назначена за вътрешен министър от Камерън през 2010 г., понякога е наричана новата Маргарет Тачър за твърдата й политика. Името на новия премиер ще стане известно на 9 септември след вътршен вот на 150 000 членове на Консервативната партия, които ще изберат един от двамата финалисти, избрани от депутатите тори. Според в. "Експрес" Джонсън вече е ясен фаворит с подкрепата на около 100 депутати. Проучване, публикувано днес в "Таймс" на социологическата агенция "ЮГов" (YouGov), за Мей са готови да гласуват 55 процента от анкетираните консерватори, а за Джонсън - 38 процента.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване