07/01/16 06:37
(http://www.klassa.bg/)

Пускат предсрочно метрото до „Хладилника”

 Метростанция "Витоша" ще бъде открита по-рано от предвиденото и така втората линия на метрото ще стига вече до ул. "Сребърна" в квартал "Хладилника". Срокът за пускане на новата спирка беше 31 юли, но работата е много напреднала и заради ремонтите на ключови шосета в „Лозенец”, изпълнителите са ускорили строителството. „От май месец текат изпитанията, като до десетина дни започва движението на влаковете без пътници. Така че очаквам преди 31 юли, след като мине приемателната комисия, да може да бъде пуснат този участък. Той е важен - виждаме, че движението е натоварено в момента", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери спирката заедно с транспортния министър Ивайло Московски. Тя обаче не се ангажира да каже точно кога софиянци ще могат да стигат до метростанция "Витоша"

 

 С него мрежата на столичното метро ще стане   40 км и ще има 35 станции. Участъкът ще спести над 70 тона вредни емисии годишно. Очаква се нови над 20 000 души дневно да ползват тази отсечка.

„През 2014 г. този проект не беше включен за финансиране по Оперативна програма „Транспорт“ и това поставяше Столична община и „Метрополитен“ ЕАД в тежко финансово състояние. Наложи се да приложим голяма гъвкавост, разделихме проекта на 2 части и в крайна сметка финансирането е изцяло от двете програми”, обясни Московски.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване