07/04/16 08:08
(http://www.klassa.bg/)

Кой прати лекаря ми на конгрес

 Вече може да следите лекаря си. Фармацевтичните компании оповестиха в специален онлайн регистър какви суми са платили, за да изпратят за своя сметка лекари на конгреси, обучения и семинари, какви хонорари са им дали за лекции и с какви суми са подпомогнали публикуването на научни статии, клинични проучвания и работата на дружествата по специалности. Сумата доближава 22 млн. лв. през 2015 г. Това е практика, която съществува в цял свят и навсякъде върви по съмнително тънката линия между морала и корупцията.

Подозренията са, че компаниите плащат на лекарите с цел те после да предписват лекарствата им. Сумата за 2015 г. в Германия е 600 млн. евро. Зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков побърза да обяви по телевизията, че това е порочна практика, която трябва да бъде прекратена. Нещата обаче рядко са черно-бели.

Тъй като всички знаят за тази практика, бяха въведени регулации, които поне донякъде да гарантират, че лекарите не ходят в Хавай на конгреси или не се подпомагат онези ключови специалисти, които решават държавните списъци с плащани лекарства от касата.

Също така в България например частните пари запълват една празнина. Докторската професия се развива непрекъснато и за да останеш адекватен в нея, трябва да се развиваш, да публикуваш, да изследваш и да пътуваш по конгреси, където да научаваш новости. Това струва пари - понякога доста. Би било чудесно докторите да могат да си покриват тези разходи сами или болниците да имат стратегия как да развиват медиците си. Тъй като в много случаи това не е факт, е очевидно защо парите от компаниите са добре дошли. И именно тук е тънката линия - държавата е онази, която трябва да съблюдава да не се прескачат етичните граници и да се наказват порочни практики.

Тази практика няма да бъде просто спряна - или ако бъде, ще намери нови форми. Така че битката срещу корупцията може само да бъде подпомогната от един регистър, който да дава ясна информация за плащанията към лекари. Светлината, както винаги, е най-доброто лекарство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване