07/04/16 06:51
(http://www.klassa.bg/)

Разрешават връщането на втората пенсия от НОИ в частен фонд

 Осигурените лица, прехвърлили средствата от партидите си от универсалните пенсионни фондове (УПФ) в държавното обществено осигуряване (ДОО), ще имат възможност да направят и обратното, ако желаят. Това предвижда наредба на Комисията за финансов надзор (КФН) за индивидуалните заявления за участие във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Прехвърлянето може да стане още от 15 август тази година, съобщи investor.bg.

Предложенията, приети на първо четене на заседание на КФН от 1 юли, са публикувани на сайта на регулатора за обществено обсъждане до 15 юли.

Проектонаредбата се съобразява с извършените промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от 11 август 2015 г., които касаят възможността осигурените лица да възобновят осигуряването си в частен фонд, когато в предходен момент са избрали да прехвърлят парите си в НОИ.

Измененията в социалното осигуряване влязоха в сила преди една година, като те дават право на избор на осигурените лица, ако искат, да прехвърлят средствата си от втория стълб в НОИ, като средствата отиват в т.нар. сребърен фонд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване