07/05/16 07:23
(http://www.klassa.bg/)

Великобритания се готви да намали корпоративния данък до под 15%

 Британският финансов министър Джордж Озбърн планира да намали корпоративния данък в страната до под 15%. Това е част от новия му план от пет точки за стимулиране на икономиката, както и опит да привлече бизнесите, които се колебаят дали да инвестират след вота за Brexit, пише Financial Times.

Озбърн не отстъпи от предупреждението си, че напускането на ЕС може да доведе Великобритания до рецесия, но посочи: "Трябва да се фокусираме върху хоризонта и пътешествието пред нас и да направим най-доброто от това, с което разполагаме." В първото си интервю, след като страната гласува за Brexit, финансовият министър заявява, че иска да има водеща роля в оформянето на британското икономическо бъдеще и че планира да изгради "суперконкурентна икономика" с ниски данъци за бизнеса и с глобален фокус.

Разтревожени инвеститори

Озбърн коментира, че иска да въведе най-ниския корпоративен данък в сравнение с другите големи икономики, и обяви цел от под 15% при сегашни нива от 20%. По думите му Великобритания трябва да докаже на инвеститорите, че все още е "отворена за бизнес".

Подобно съществено орязване на корпоративния данък ще приближи страната до нивата от 12.5% в Ирландия и ще раздразни финансовите министри от ЕС, които се страхуват, че този ход ще накара и други да прибегнат до тази мярка. Ръководството на данъчния сектор към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреди в изявление, цитирано от Reuters, че страничните ефекти от Brexit "могат да тласнат Великобритания към един още по-агресивен подход в данъчните си дела", но стъпки в тази посока "биха превърнали страната в икономика от типа на данъчните убежища".

Френският икономически министър Еманюел Макрон пък коментира, че действията относно корпоративния данък не трябва да бъдат приоритет за британското правителство. "Това, което наистина се очаква от Лондон, е да обяви какви са очакванията му за последиците от вота на британците. Лично аз нямам усещането, че първата последица е орязването на данъците", казва Макрон, цитиран от Reuters.

Освен намаляването на данъци Озбърн заяви, че планът му от пет точки включва фокусиране върху инвестициите от Китай, гарантиране на подкрепа за банковото кредитиране, поддържане на британската фискална стабилност и други.

Преди референдума финансовият министър заплаши, че ще се наложи да събере 30 млрд. паунда чрез вдигане на данъци и орязване на разходи за целите на спешен бюджет в случай на Brexit. Сега обаче той заема по-предпазлива позиция, изчаквайки официалните прогнози, преди да обяви каквито и да било нови мерки в речта си през есента.

Озбърн посочва, че Великобритания е изправена пред "множество предизвикателства", и призовава Bank of England да използва правомощията си, за да избегне "свиването на кредитирането в икономиката". Централната банка има много варианти, за да поддържа кредитирането на компаниите и домакинствата, дори и при нежелание да се дават заеми при сегашните условия.

Нови търговски споразумения

Финансовият министър заяви, че Великобритания настоятелно ще търси нови двустранни търговски споразумения и че той ще ръководи визита в Китай тази година в опит да поддържа притока на инвестиции в страната. По думите му който и да стане премиер, трябва да настоява за максимален достъп до единния пазар на ЕС за британските стоки, услуги и финансови услуги. Но признава, че може да има усложнения заради факта, че голяма част от британците искат рестрикции върху имиграцията от ЕС.

Озбърн заяви, че в момента не подкрепя никого в състезанието за лидерското място на консерваторите, въпреки че източници на Financial Times твърдят, че той би искал да запази поста на финансов министър или да се премести във външното министерство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване