07/05/16 05:51
(http://www.klassa.bg/)

Търсят 500 млн. лв. за нови кабели за тока в големите градове

 

Експерти: Световната банка предложи хард модел на либерализацията

500 млн. лв. трябва да се намерят спешно, за да се подменят старите кабели за ток и останалите амортизирани съоръжения в големите градове. Конкретно за София сумата е от порядъка на 200 млн. лв. В столицата, а и в повечето от българските градове 85% от мрежата и съоръженията са над 40-годишни, което е причина и за зачестилите аварии. Това обяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев на пресконференция на Българския енергиен и минен форум. По думите му подмяната на старото оборудване не бива да бъде бавено повече, защото това касае, особено що се отнася до София, националната сигурност.

Ако ЕРП-то, чиято собственост са подстанциите и кабелите в градовете и селата направи тези инвестиции, това задължително ще се отрази в цената на тока. Това ще доведе до съществен ръст на цената, смята проф. Тасев.

За да не се случи това, сега се работи по създаването на инвестиционен фонд, който да раздава евтини кредити на ЕРП-тата, с парите от които те да правят инвестициите, а след това съответно да се издължават на фонда. Това е идея още от 2012 г. Става въпрос за

 

фонд за критичната енергийна инфраструктура

 

обясни Тасев. Работи се по въпроса, но конкретните решение ще бъдат оповестени след президентските избори, добави той. Парите във фонда със сигурност няма да дойдат от държавата, защото тогава ЕК ще ни уличи в неправомерна финансова помощ. Работи се по варианта да се привлече грантово финансиране, както и по възможността пенсионни фондове и застрахователи да могат да си купят акции от енергийния фонд и така да се осигурят друга част от парите, обясни още енергийният експерт.

По отношение на актуалната тема с Брекзита и отражението му върху нашата енергетика, специалистите от Българския енергиен и минен форум прогнозираха, че в краткосрочен и средносрочен план ползи от него ще могат да извлекат крайните потребители. Те ще могат да се възползват от по-ниски цени на електрическата енергия, които се очакват в резултат на забавянето на икономиките в ЕС след Брекзита. За енергийните ни компании и най-вече за държавните, това може да доведе до невъзможност да си покриват задълженията, прогнозира Антон Иванов от енергийната организация. Той дори очаква в края на годината да се види влошаване на финансите на държавната енергетика.

 

Брекзита носи още доста рискове за българската енергетика

 

предупредиха още експертите. Един от тях е поскъпването на финансовия ресурс, като резултат от понижените рейтинги на Великобритания и на ЕС. Друг от негативните ефекти ще е свързан със забавянето и затрудняването на всички бъдещи ядрени проекти в ЕС, защото основният им двигател е била Великобритания, посочи Иван Хиновски, председател на организацията.

На въпрос дали енергетиката ни няма да подобри финансовото си състояние, ако се продадат през борсата миноритарни дялове от държавните компании, Хиновски съобщи, че е говорил по темата с енергийния министър Теменужка Петкова. Тя го е уверила, че никога не е говорено и не се обсъжда приватизацията на миноритарни дялове. Целта е първо енергетиката да се стабилизира, което ще отнеме 2-3 г., защото иначе тези дялове ще се продадат на много ниска цена, пояснила Петкова, цитирана от енергийния експерт.

Хиновски съобщи още, че вече е готов окончателният модел на Световната банка за либерализацията на пазара на ток у нас. Той не даде подробности, но го определи като хард пазарна стратегия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване