07/05/16 05:53
(http://www.klassa.bg/)

Франция забрани вноса на череши от 8 страни

 

Износът за Петата република едва 2% от производството ни

Франция забрани вноса на череши от 8 държави - България, Румъния, Чехия, Австрия, Люксембург, Турция, САЩ и Канада, съобщи БНР. Износът на страната ни на череши за Петата република е едва 2% от производството. За миналата година за Франция са заминали 850 т.

Като причина се посочва, че при проверка на доставките от тези държави са открити масови нарушения на фито санитарните изисквания поради обработка на черешовите градини с инсектицида „Диметоап”. Това вещество е забранено във Франция заради високата му токсичност, допълват изданията. Според българската Агенция по безопасност на храните обаче този инсектицид е разрешен за употреба в ЕС и обработката с него не е нарушение. Химикалът се използва срещу листни въшки и миниращи молци по овошките, уточниха от БАБХ.

България не е получавала официална информация, че Франция забранява вноса на череши от страната ни, твърдят от МЗХ. От българското агроведомство се позоваха на публикация в Reutes, според която Франция е информирала Европейската комисия, че възнамерява да наложи забрана на внос на череши от изброените страни, но не е получила такова одобрение от Брюксел, а официално уведомление в България така и не е получено. Според статистиката през 2015 година България е изнесла 1 574 тона череши като едва два процента от тях са за френския пазар.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване