07/06/16 07:44
(http://www.klassa.bg/)

Бъдещето на гражданите на ЕС във Великобритания е несигурно

 Бъдещето на близо 3 млн. граждани на ЕС във Великобритания се оказва несигурно, коментира британското издание The Guardian. Основание за тези опасения са коментарите на вътрешния министър Тереза Мей, сочена за най-вероятния заместник на Дейвид Камерън начело на консервативната партия и на премиерското кресло.

Мей заяви, че статутът на европейците във Великобритания ще зависи от преговорите, които страната ще води с Брюксел за напускане на ЕС.

 

Дори и лицата на кампанията за напускане на общността не настояваха гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания, да напуснат, допълва изданието. По време на кампанията те обещаваха, че европейците, които законно пребивават в страната, ще имат възможността да останат.

Бившият лидер на Лейбъристката партия Ед Милибанд пък е убеден, че никое правителство няма да извърши "принудително депортиране на милиони граждани на ЕС" и поиска повече яснота, за да бъде сложен край на страховете, допълва Financial Time.

За други двама кандидати за лидерството при консерваторите - Майкъл Гоув и Андреа Лийдсъм, европейските граждани трябва да получат правото да останат във Великобритания.

За много от европейците в Лондон ситуацията е нереална и те не очакват действително да бъдат депортирани. В същото време обаче липсата на яснота ги разочарова, допълва още Financial Times.

Тереза Мей пък отказа да даде гаранции за това дали европейците ще могат да останат в Обединеното кралство.

"Ние все още сме член на ЕС - няма промяна в тяхната позиция към момента", каза тя. Според нея обаче в процеса на преговорите въпросът ще бъде повдигнат и обсъден. Мей е категорична, че така ще бъде гарантирана и позицията на британците, които живеят в страните от ЕС.

Мнение, че мястото на гражданите на ЕС във Великобритания трябва да бъде договорено с Брюксел, вече изказа и един от бившите лидери на Ukip, партията на Найджъл Фараж, настояваща за Brexit. Лорд Пърсън коментира, че европейските граждани на Острова могат да бъдат изтъргувани за запазване на позициите на 1,2 млн. британци, които живеят в друга държава от ЕС.

Адвокатът Колин Йео, който е защитник на правата на имигрантите във Великобритания, вече коментира, че думите на Пърсън подсказват, че Великобритания ще държи като "заложници 3 млн. граждани на ЕС в преговорите с общността".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване