07/06/16 06:59
(http://www.klassa.bg/)

Искат от съда да махне такса сградна инсталация в София

 Пловдивски адвокати внесоха иск срещу „Топлофикация – София“ заради такса сградна инсталация. Основната цел на иска е съдът да свали таксата за абонатите на столичната топлофикация, които не ползват парно, за тези, които са демонтирали радиаторите си, както и за сградите, в които инсталацията е хоризонтална. Това съобщи адвокат Димитър Деков, председател на Сдружението за правна помощ на потребителите.

Деков обясни, че искът е мотивиран с текст от Директива 83 от 2011 на ЕК, според който потребителят не е длъжен да плаща за непоискана, но доставена стока и услуга, включително ток, парно и газ. Тази разпоредба е транспонирана в българския Закон за защита на потребителите.

Към иска на сдружението на определен етап могат да се присъединят и граждани. Съдът ще определи определен срок, в който може това да се случи. Присъединяването към иска е напълно безплатно. От хората няма да се искат никакви пари, дори, ако делото бъде загубено от сдружението, категоричен е Деков. Ако бъде спечелено делото, от отпадането на таксата ще се ползват всички, а не само тези, които са се присъединили към него.

Сдружението заведе аналогично дело през 2014 г. срещу пловдивската топлофикация. Към него са се присъединили 20-30 абонати. То все още е на етап събиране на доказателства от Пловдивския окръжен съд. Димитър Деков обясни, че са поискали тълкуване на Съда на ЕС на текстовете в директивата за това дали за приложими за България. То е поискано след като не са получили отговор от европейския комисар по правосъдие Вера Юрова.

Деян Дянков, който е един от тримата омбудсмани на „Топлофикация – София“ обаче показа отговор от офиса на европейския комисар на запитване на клиента на столичната топлофикация. В него се казва, че жилищната сграда е тази, която има договор с топлофикация, а не отделния абонат. Освен това в писмото се посочва, че в законодателството на ЕС за защита на потребителите няма изискване конкретен търговец, като топлофикация, да сключва договор с конкретен потребител, като собственик на отделен апартамент. По думите на Дянков жалбите за сградната инсталация са в пъти по-малко от останалите жалби срещу топлофикация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване