07/06/16 07:09
(http://www.klassa.bg/)

Русия затвори границата си с Полша

 Русия спря свободното преминаване от Полша към Калининградска област, информира Дни.ру. Мярката е в отговор на решението на Варшава да затвори границата си с руската територия заради срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в полската столица на 8 и 9 юли т.г.

          От руското Министерство на външните работи обясниха, че са били  уведомени за едностранното решение на полските власти без предварителни консултации. Московски дипломати коментират, че не виждат връзка между взетите мерки и гарантирането на сигурността на мероприятията във Варшава и Краков. "Изхождайки от принципа на реципрочност, руската страна взе ответни мерки относно полски граждани, планиращи да посетят Калининградска област. Те ще останат в сила докато Варшава възстанови предишния режим на местно гранично придвижване ", се казва в изявление на външното ведомство, цитирано от агенциите. Министерството приема уверенията на Варшава, че ограниченията са временни, но ще проследи как те ще бъдат изпълнени на практика, уточняват медиите. От граничния пункт Багратионовск – Безледи съобщават, че обстановката е спокойна и взаимната забрана за пресичане на браздата не е довела до напрежение.

          Пресата припомня, че в края на юни Русия обяви плановете си да разположи модерни балистични ракети в прибалтийския ексклав до 2019 г. Установките ще са отговор на американските системи за противоракетна отбрана, разположени в Полша, уточняват агенциите. 

Междувременно Полша наложи гранични проверки като част от мерките за сигурност преди срещата на НАТО и Световните дни на младежта, които ще се проведат по-късно този месец.

Затегнатите мерки за сигурност ще продължат до 2 август – дотогава пътниците от Европейския съюз ще трябва да носят личен документ със себе си.

Не всички преминаващи ще бъдат спирани, уточняват от полската гранична полиция. Решението за това кой да бъде проверен ще се взимат на случаен принцип. Междувременно правилата за местния трафик около границите на Калининград и Украйна бяха отменени временно – досега те позволяваха на гражданите на двете други страни да пътуват на 50 км. в полска територия без виза.

На срещата на НАТО в петък трябва да се вземат важни решения за разполагането на ротационна база на близо 4000 военни в четири международни батальона, както и бойни танкове и артилерия в новите членове от Балтийско до Черно море.

Русия вече разположи танкове, допълнителни части и ракети в Калининград, откъдето може да обстрелва и прекъсне сухопътната връзка с трите балтийски републики и създава дивизии по западната си граница.

Четирите натовски батальона могат бързо да бъдат победени при мащабно руско настъпление, но идеята е те да изправят властите в Москва пред ситуация, в която това ще е равносилно на започване на война срещу всички в НАТО.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване