07/07/16 13:09
(http://www.klassa.bg/)

80 затворници в Белене са наказани за насилие

 - Г-жо Филипова, преди дни Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане законопроекта за изтърпяване на наказанията. Какво е новото?

- Предложените промени са резултат от задълбочени проучвания на експерти, започнали още през м.г. Едната му цел е да отговори на препоръките на Комитета против изтезанията, които много пъти са посещавали страната ни, но без видими резултати от българска страна в изпълнение на препоръките.

Другата е в изпълнение на предписанията, дадени от Европейския съд по правата на човека в Страсбург по делото "Нешков срещу България". Това е пилотно решение, до което се стига след много жалби за условията в българските затвори. Констатира се един постоянен проблем - невъзможност на държавата да осигури такива места за лишаване от свобода, които да бъдат в съответствие със стандартите на Европейската конвенция. Решението на ЕСПЧ ни дава срок до 1 декември 2016 г. да направим така, че да има нормални условия за лишените от свобода. Условия, които да не ги поставят в ситуация на нечовешко или унизително отношение, защото идеята е да бъдат превъзпитани, а не само отделени от обществото. Превъзпитанието им е грижа на държавата.

Но за да се преодолеят проблемите, в това число и насилието, трябва да има по-добри условия за живот, осигурена жилищна площ, санитарен възел, светлина.

Другата критика е, че в България няма ефективно вътрешноправно средство за защита на лишените от свобода. Идеята е всеки да може директно да се обърне към орган, в случая сме избрали това да е административният съд по местоизпълнение на наказанието. Когато няма необходимите 4 кв. м. или няма достъп до светлина, изолиран е, да може да се защити, да поиска съдът да каже на затворническата администрация да му осигури условия.

- Ще успеете ли да осигурите на всеки затворник 4 кв м?

- Да. Постоянно актуализираме капацитета. След като приключим всички ремонти, се надяваме да успеем до 1 декември.

- Може ли административните съдилища да бъдат затрупани с жалби срещу лошите условия?

- Те и сега си търсят правата по Закона за отговорността на държавата, но това не беше достатъчно ефективно и нямаше специални процедури за лишени от свобода. Не може да прогнозираме дали ще се стигне до лавина от жалби, но очаквам увеличение, тъй като специално изискването на всеки лишен от свобода да се осигурят 4 кв. м не беше действаща разпоредба.

Предвиждаше се да влезе в сила от 1 януари 2019 г., но го ускорихме.

- Кой е най-пренаселеният затвор?

- Критиките на Комитета против изтезанията основно са били към затворите във Варна и Бургас.

- Отдавна се говори, че София има нужда от нов затвор. Има ли готовност да се реализира идеята?

- В резултат на анализите е преценено, че за момента проблемите може да бъдат решени най-бързо чрез преустройства и ремонти. Засега нов затвор около София не е предвиден. Това е стара идея, която ще разгледаме отново и ще мислим при наличие на финансови средства. Но въпросът не стои на дневен ред, тъй като се оказа, че държавата може да се справи и без такава инвестиция.

В действителност е построено затворническо общежитие от закрит тип "Дебелт" към затвора в Бургас с капацитет до 450 лишени от свобода, чието откриване предстои. На практика това е нов затвор.

- Другата промяна е свързана с предсрочното освобождаване.

- Да. В момента към всяко място за лишаване от свобода има комисия, която се занимава с въпросите за предсрочното освобождаване и промяна на режима. Тя се състои от социален служител, психолог, ръководител на режимно-охранителната дейност, като се председателства от началника на затвора.

Те преценяват дали лишеният от свобода се е поправил и може да му се даде шанс да излезе по-рано. Комисията или окръжният прокурор предлага на съда лицата за условно предсрочно освобождаване и той преценява. Сега пак съдът ще преценява, но комисия няма да има. Това ще преустанови възможните корупционни практики при преценката за условно предсрочно освобождаване.

Затова по-голяма част от правомощията се съсредоточават в ръцете на началника на затвора и така се повишава и неговата отговорност. Искане за предсрочното си освобождаване вече ще може да прави и самият лишен от свобода чрез началника на затвора. Това е в отговор на европейския стандарт за директен достъп до съд.

Предвидили сме всяка заповед на началника на затвора, водеща до промяна на режима или преместване, да отива и в прокуратурата, за да може прокурорът да провери основанията и ако прецени, че има нещо нередно, да протестира.

- Разкривани ли са случаи на подкупване на членове на комисията?

- Имало е такива случаи. В момента нямаме дела за подобни прояви, напоследък са повече за нерегламентиран контакт на лица от надзорно охранителния състав и роднини на лишени от свобода или затворници.

- Какво показа проверката за насилието в затвора в Белене?

- Проверката установи, че всички кадри, излъчени по телевизията, са били предмет на разследване. Това са стари случаи, извършени в периода септември-декември 2013 г. Тогава обаче никой не се е оплакал. През април 2014 г. дори е имало посещение на представители на Комитета против изтезанията в Белене. Те са разговаряли насаме с лишени от свобода и не са получили оплаквания. Даже техните констатации са, че има ограничени случаи на насилие и нямат критики. След като си отиват, около 10 април 2014 г. по оперативна информация се установява, че в затвора има такъв запис. Извършва се претърсване, намират се записите, преглеждат се от ръководството на затвора и се вижда, че това са хора, които все още изтърпяват наказание. Изпраща се сигнал в районната прокуратура в гр. Левски и започва разследване. Кадрите са използвани като доказателство. 5-има са осъдени на лишаване от свобода.

- Каква е ситуацията в момента?

- Получават се сигнали и проверката показа, че ръководството на затвора своевременно реагира на тях. От началото на годината са били образувани 4 дела за насилие и блудства. От началото на 2014 г. до момента са били получени 92 сигнала за насилие в затвора в Белене и при 80 от случаите са наложени наказания на лишените от свобода.

- Защо надзирателите са си затваряли очите?

- Проверката не е установила надзирател да е бил очевидец и да не е реагирал или да е узнал и да не е съобщил. Факт е, че не е имало оплакване - дали от страх от извършителите на деянието, или по друга причина, но не е имало.

Друг проблем е, че липсата на достатъчно служители позволява да се случват подобни неща. В Белене са затворени доста голям брой хора в по-ограничени като площ помещения. Материалните условия са лоши, което си е един от факторите. Съставът също е намален. През деня един надзирател пази около 100 души, а в някои случаи и над 100. През нощта затворниците са заключени в килиите и само при оплакване надзирателят може да влезе, иначе им се нарушава правото на почивка, личното пространство.

- Колко са бегълците от затворите от началото на годината?

- Около 4-5 и всичките са от затворнически общежития от открит тип. Някои бягат и от работното място. Веднага се прави проверка дали е трябвало да бъдат на по-облекчен режим.

- Защо Йосиф Йосифов-Йоско от Сливен вместо в затвора 2,5 г. е бил в болница? Ще има ли наказани?

- Води се дисциплинарна проверка срещу две длъжностни лица, тя все още продължава. Установиха се нарушения на закона. Не може да има такъв продължителен престой в болница. Всяко лечение има временен характер. Да стои 2,5 г. и това да му се брои за изтърпяване на наказание, е недопустимо.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване