07/07/16 09:39
(http://radiomilena.com/)

Днес църквата почита Света Неделя

07.07_sv_NedelqДнес църквата почита паметта на Света великомъченица Неделя (Кириакия) . Тя е родена в Мала Азия. Била  е измолено с продължителни молитви чедо на благочестивите родители Доротей и Евсевия. Още от детството си се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Пораснала чудна хубавица и много млади момчета я искали за жена, но тя на всички отказвала. Един от “ухажорите” й се ядосал и съобщил на император Диоклетиан, че семейството на Неделя изповядва християнската вяра. Императорът заточил родителите й, а св. Неделя била подложена на жестоки мъчения: били я с волски жили, рязали я по цялото тяло, горили я с огън. Всичко обаче било напразно. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й.

Накрая мъчителят я осъдил да бъде посечена с меч. Преди смъртта си Неделя получила право на молитва. Непосредствено след последната си дума, тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 г.

Българските царе Асеновци (ХІІ-ХІІ векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство – Търново. До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от св. Евтимий, патриарх Търновски, който превел и името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия-Неделя).

Честит имен ден на Неделин, Неделина, Неделчо, Недялка, Недялко, Делян, Деляна и техните производни!

Публикувана на 07/07/16 09:39 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FnM1pZ8DXD0/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване