07/07/16 06:03
(http://www.klassa.bg/)

Европа е в предверието на банкова криза

 Италианската банкова криза може да се разпространи из цяла Европа заради твърде многото губещи банки в Италия и Германия, предупреди Лоренцо Бини Смаги, бивш член на управлението на Европейската централна банка (ЕЦБ), а в момента председател на съвета на директорите на Societe Generale, пише „Ведомости“, цитиран от "Фокус".
Италия трябва да реши проблема с просрочените кредити и поради това на министър-председателя Метео Ренци ще му се наложи да използва непопулярни средства, като обединяване на банки, водещо към загуба на работни места. „Необходимо е европейско решение на проблема, досега имаше само национални решения“, коментира Бини Смаги. 

В сряда вечерта индексът Bloomberg, в който влизат акции на 500 европейски банки и финансови компании, се е понижил с 2,64% до равнищата от 2011 г. Акциите на италианската UniCredit са поевтинели с 3,3%, на немската Deutsche Bank – с 4%, на швейцарската Credit Suisse – с 1,7%, на британските Royal Bank of Scotland (RBS) и Lloyds Banking Group – с 6 и 6,8%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване