07/07/16 06:01
(http://www.klassa.bg/)

Отпуснаха 7000 лв. за издаване на трилогията „Усилни години”

 Министерство на културата отпусна 7000 лева за издаване на трилогията „Усилни години” на класика на българската литература Димитър Талев. „Вчера ми се обади г-н Красимир Каракачанов, който при срещата ни през месец февруари се ангажира да говори с министър Рашидов и да се отпуснат средства за издаване на трилогията „Усилни години“, разказа за Агенция Монитор Климент Талев, внук на класика. - Г-н Каракачанов ми каза, че тези дни министерството на културата е отпуснало 7000 лева. Благодаря на г-н Каракачанов, той доказа че е политик, който държи на думата си! Един от заветите на баща ми Братислав Талев беше да продължавам да популяризирам дядовото творчество. Автентичните Талеви произведения ще бъдат разбрани от новото поколение не само тук, в България, но и в днешната република Македония“, допълни внука.

 

Климент Талев е категоричен, че много скоро ще заведе дело в български съд срещу издателите-пирати от Македония, които не се посвениха за пореден път да отпечатат „Железният светилник“ на македонски език и с манипулативно съкращаване на съдържанието на романа. „Сигурен съм, че ще спечеля делото, а с парите, които македонската страна ще бъде принудена да изплати, аз ще направя музей на дядо ми в къщата ни в село Бистрица, Софийско. За това ми е обещана пълна подкрепа и от кмета на Бистрица. В този своеобразен посетителски център ще идват деца и възрастни от цяла България и република Македония, за да се потопят в естествената атмосфера, в която Димитър Талев писа творбите си през последните години от живота си“.

 

Министерство на културата подготвя програма за национално отбелязване на 50-годишнината от кончината на писателя, която се навършва на 20 октомври тази година. Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов“ съобщи за Агенция Монитор, че наскоро е излязла от печат почти непознатата досега творба на Талев „На завой“. „Усилено работим по отпечатването на трилогията „Усилни години“, която трябва да излезе преди 20 октомври. Благодарим на г-н Вежди Рашидов и министерство на културата за финансовата помощ, която ни оказват за издаването на трилогията, която досега е отпечатвана само веднъж през далечната 1928 година“, допълни Иван Гранитски.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване