07/07/16 05:48
(http://www.klassa.bg/)

Само 1 от 10 купени коли е нова

 

В съседните страни продават по-малко автомобили втора ръка

На всеки 10 продадени автомобила у нас само един е нов. Автомобилният пазар навсякъде по света е основен икономически индикатор, защото мобилността е много важна за икономиката. Пазарът на нови автомобили в България обаче е десет пъти по-малък от този на употребяваните. Това каза Александър Костадинов, търговски директор на Moto-Pfohe, по Bloomberg TV Bulgaria.

У нас проникването на новите автомобили е под нивата за съседните ни страни, отбеляза експертът. Употребата на нови коли в Румъния, Сърбия, Хърватия е много по-висока, отчете той. "Пазарът на нови автомобили у нас е около 27 хиляди нови коли, а първата регистрация на употребявани автомобили в България е над 200 хиляди, посочи още Костадинов.

Той смята, че българинът продължава да предпочита да си купи 15-20-годишна кола. Други инвестират на 5- или 10-годишен премиум автомобил, но не и нов, а разликата в замърсяването на околната среда е в десетки пъти, каза той.

Според него стимулите за покупка на нови автомобили няма нужда да са като в Германия, където се получава субсидия, ако се купи хибрид например. Може да се облекчи обаче регулаторната рамка за пазара на нови автомобили, по отношение на сервизирането, пътния данък за новите коли, предлага Костадинов.

Той посочи, че България няма специална политика по отношение на автомобилния пазар и се движим след събитията в Европа. „Държавата на теория трябва да стимулира покупката на по-екологични автомобили и да не подкрепя покупката на стари. За съжаление не само стандартът на живот е причина това в България да не се случва", коментира той.

"Вкусовете на българина при избор на автомобил не се различават много от тези в останалата част от Европа. Хората все повече избират автомобили кросоувър. Намират го за по-практично, по-безопасно и по-модерно", отбеляза Костадинов.

В началото на април правителството взе решение за леко увеличаване на екотаксите за първа регистрация на автомобилите на възраст над 5 години и намаляването й за хибридните коли, електромобилите и новите возила на течно гориво се намалява.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване