07/07/16 06:37
(http://www.klassa.bg/)

Хасковска компания първа опита свободната търговия с газ

 Първата виртуална сделка с природен газ вече е факт. Гръцкото дружество M&M Gas е продало малко над хиляда кубически метра газ на търговеца Vitol, който ги е доставил на българската "Химмаш". Количествата са микроскопични, но са успешен тест за това, че подобен род търговия е възможен. "Може да се каже, че сме първото пиле на свободната търговия с газ", пошегува се Йордан Христов, изпълнителен директор и основен собственик на хасковската компания.

Виртуалните сделки се очакваха от дълго време от индустрията в страната, за която природният газ е сериозен разход в производството. Те биха дали по-голяма свобода на компаниите и ще намалят зависимостта им от руския доставчик "Газпром" и местния вносител "Булгаргаз". Образно казано, с въвеждането на виртуалната търговия газовият пазар започва да прилича на електрическия - енергията се купува от търговец, без значение кой е доставчикът, дали е АЕЦ "Козлодуй" или вятърен парк "Свети Никола". Това стана възможно от края на юни, след като българският и гръцкият газов оператор - "Булгатрансгаз" и DESFA, подписаха споразумение за условията на подобни сделки.

Възможността за разнообразяване на доставките ще нарасне още повече, след като "Булгаргаз" и румънската Transgaz се договориха българската компания да отвори и за други дружества неизползвания от нея резервиран капацитет по един от магистралните газопроводи в Румъния. По този начин България, поне на теория, би могла да получава и газ от Централна Европа по сега съществуващите газопроводи с Украйна.

Виртуалната търговия става реална

Близо пет години държавната "Булгартрансгаз" се съпротивляваше на възможността газ в България да се търгува виртуално, т.е. без да се осъществява физическа доставка, българските потребители на едро да могат да купуват газ от различни търговци, които разполагат с количества в Гърция чрез така наречените суапови сделки. Българската компания дори спечели дело в Европейския съд срещу Европейската комисия. Въпреки това натискът на Брюксел оказа влияние при второто правителство на Бойко Борисов.

При виртуалната търговия даден клиент в България купува газ от търговец в Гърция, но получава физически количества от транзитирания през страната ни руски газ. След това тези обеми се възстановяват в Гърция на държавната DEPA (която има договор с "Газпром") от търговеца, осъществил виртуалния износ за България. Те може да са както от терминала за втечнен газ от Ревитуса, така и азерски от турската "Боташ" или алжирски от Sonatrach. Идеята е в бъдеще такъв тип сделки да се осъществяват и с търговци в Румъния.

Интерес за виртуален внос на втечнен газ в България е изразяван и от дъщерната компания на френската Gaz de France - Engie, и американската Cheniere.

В определения първи тестов период до 30 юни в "Булгартрансгаз" са получени общо 6 заявления за транзит на количества, но 4 от компаниите (една от които е гръцка) не са успели да финализират навреме необходимите документи. Срокът за подаване на заявления от търговците за виртуален пренос за месец август е 18 юли, обясниха за "Капитал Daily" от Министерството на енергетиката.

Завършените виртуални сделки са две и са за пренос на газ от Гърция към България. Сключени са от търговеца на природен газ Vitol, като едната е за 500 куб. метра, а другата за 583 куб. метра. Компанията, чието седалище е в Швейцария, е един от най-големите глобални търговци на петрол. Купувачът на газа е хасковският производител на метални конструкции "Химмаш". "Имаме договор от четири месеца с Vitol и сме правили и други сделки", каза Йордан Христов. И обясни, че американският търговец си намира газ и от България. Той не пожела да коментира цени, но каза, че те са близки до тези, които предлага "Булгаргаз" за индустриални клиенти. Според Христов компанията само е тествала системата за виртуална търговия. "Ако има газ и ако е по-евтин, ще правим и други сделки", допълни той.

На сайта си компанията съобщава, че за поддържането на непрекъснат производствен процес акционерното дружество разполага със собствени независими източници на природен газ, вода за индустриални нужди, както и собствена ел. подстанция. Хасковското дружество не е голям индустриален потребител - за миналата година приходите от дейността му са 3.2 млн. лв. при 7.2 млн. лв. за 2014. Персоналът е 102-ма души. Мажоритарен собственик на дружеството с 93.4% от капитала е "НТ Неротек", която е 100% собственост на Христов.

Договорките с Румъния

На 24 юни 2016 г. "Булгаргаз" и Transgaz подписаха Допълнително споразумение към Договора за транзитиране на природен газ на територията на Румъния за Република България, с което е регламентирано предсрочното му прекратяване на 30.09.2016 г., който иначе изтичаше в края на настоящата година.

Преговорите между двете дружества текат от няколко месеца, но румънската страна отказваше да предлага за продажба свободния капацитет за пренос по газопровод Транзит 1 (който е резервиран от "Булгаргаз"). След това българската компания се опита сама да търгува част от капацитета си. На 10 юни "Булгаргаз" е обявила, че разполага с възможност при интерес да предложи на трети лица организиране на транспортирането на количества природен газ по газопровод Транзит 1, но това явно не е проработило.

Сега с предсрочното прекратяване на договора се дава възможност на Transgaz да обяви процедура, в рамките на която всяко заинтересовано лице ще може да резервира капацитет в газопровод Транзит 1, коментираха от Министерството на енергетиката. По този начин и други търговци могат да пренасят природен газ през територията на Румъния за България. Поне на теория ефектът е, че в България вече може да идва газ и от Северна Европа. Такъв вече се доставя за Украйна през реверсивната връзка на страната със Словакия. Оттам той може да идва и в България.

Двете новини идват на фона на силния натиск на Европейската комисия за демонополизация на газовия пазар в България. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов публично се възмути на идеите Брюксел да назначи управител на "Булгатрансгаз", който да гарантира, че в България ще се наложи свободната търговия на газ. Въпреки че в последната година и половина има съществен напредък в отварянето на енергийния пазар, както и в опитите за намиране на алтернативни доставки на газ, досега Европейската комисия не е доволна от действията на кабинета. Тази подозрителност се засили особено много след като в края на миналата година се разрази скандал със спрените доставки от "Газпром" за "Овергаз", при което трябваше самият премиер театрално да намира спасение за домакинствата, които щяха да останат на студено. Сега надеждата на правителството е, че изтъргуваните тази седмица 1083 кубически метра газ и отварянето на газопровода в Румъния за алтернативни доставки, могат да сменят отношението на Европейската комисия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване