07/08/16 06:49
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев: До дни извършителите на атентата в Сарафово ще бъдат в съда

 Въпрос на дни е извършителите и организаторите на атентата в Сарафово да бъдат изправени пред съда. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, информира Нова телевизия.

По време на съвместна пресконференция със своя израелски колега Реувен Ривлин българският държавен глава посочи също, че София знае и кои са тези, които стоят зад извършителите, като допълни, че те също ще бъдат изправени пред правосъдието.

Плевнелиев каза, че атентатът в Сарафово от юли 2012 г. не е постигнал целта на неговите извършители, не е уплашил двете държави и не е намалил потока от израелски туристи към страната ни.

 

„Тези терористи ни сплотиха, за да тръгнем по техните следи... Ние знаем кои са извършителите и ще ги изправим пред съда“, посочи Плевнелиев.

Преди три седмици главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че да 15 юли ще бъде внесен в съда обвинителния акт за терористичните действия в "Сарафово".

Припомняме, че на 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

В момента всички действия по разследването са приключили и се извършва предявяване на разследването. След като това приключи по закон, наблюдаващият прокурор ще разполага с 30 дни за изготвяне на обвинителен акт.

През 2013 година за свързани с атентата бяха идентифицирани Мелиад Фара, австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан, канадски гражданин. В периода 28.06 – 18.07.2012 г. те са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. "Слънчев Бряг" и с. Равда.

През 2014 година главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по делото за атентата в "Сарафово" има нови разкрития и обстоятелства, които водят до установяване на самоличност на пряко участвало лице, което до момента не е било известно. Същата година стана ясно, че загиналият терорист от Сарафово е алжирец. "Ливанската връзка" се допълва от другите двама установени атентатори от Сарафово – Мелиад Фара и Хасан Хасан. Двамата са учили в Ливанския международен университет в Бейрут. Убитият терорист също е бил студент там.

Разследването установи, че фалшивите международни паспорти на терористите са изработени на принтер именно в този университет. На 16 юли 2014 година излезе информация, че родните служби са засекли паричен трансфер от "Хизбулла", изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния австралиец с ливански произход Мелиад Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище от 18 юли 2012 г. Именно Фара свързва терористите с военното крило на "Хизбулла".

В проектостратегия за противодействие на тероризма от миналата година се казва, че страната ни е потенциална мишена на терористични актове заради крайната бедност на голям брой български граждани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване