07/08/16 06:10
(http://www.klassa.bg/)

Руснак, американка и японец отлетяха към МКС

 Руснак, американка и японец са на борда на модернизирания кораб, отправил се към Международната космическа станция (МКС), съобщи пресслужбата на държавната руска корпорация "Роскосмос".

Руската ракета-носител стартира от космодрума Байконур днес с първи космически кораб от новата серия "Союз МС". Няколко минути след изстрелването тази сутрин корабът се отдели от третата степен на ракетата-носител "Союз-ФГ" и пое курс към МКС. Очаква се той да се скачи към руския сегмент на станцията в 7:12 ч българско време в събота.

Членовете на екипажа са руснакът Анатолий Иванишин, американката Кетлин Рубенс и японецът Такуя Ониши.

За Рубенс и Ониши това е първи космически полет, а за Иванишин - втори. Руснакът летя в Космоса през 2011-2012 г. и прекара там 165 денонощия.

Модифицираният кораб "Союз МС" е резултат от цялостна модернизация на корабите от серията "Союз ТМА-М".

Той разполага с нова командно-телеметрична система, способна да работи чрез спътници-ретранслатори "Лъч", с нова система за сближение и скачване и с друго по-съвършено оборудване. В корабите от новата серия е подобрена системата за електрозахранване, а слънчевите батерии са по-мощни.

Първото изстрелване на новия кораб трябваше да се състои още през май, но беше неведнъж отлагано по различни причини.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване