07/09/16 10:04
(http://www.klassa.bg/)

Вежди Рашидов: Оставка няма да подам, нямам проблем със съвестта си

 Синът ми Вадим няма хотел, а къща в тиролско селце. Купи я, след като продаде строителната си фирма, казва министърът на културата

- Г-н Рашидов, може ли едно телевизионно предаване да свали министър? По улиците на София излязоха хора на протест, които поискаха оставката ви. Защо?

- Не зная дали може. Част от хората, които излязоха, познавам добре от работата си като министър. Бих казал, че са едни и същи.

 

- Вие написахте доста емоционално право на отговор до предаването “Денят започва с култура” на БНТ с водещ Георги Ангелов. Какво ви предизвика?

- Предизвика ме клеветата от устата на един от събеседниците. Тази клевета не срещна никаква съпротива от водещия.

- Какво се случи в предаването, какво се обсъждаше там, че да ви накара да отговорите на участниците и на водещия?

- Предаването беше по една сериозна тема, но вместо да се обсъжда Законът за културното наследство, в ефира прозвучаха лъжи и клевети за мен.

- Казвате, че сте реагирали на “един човек, изсипал една камара лъжи” по ваш адрес. Кой е той и какви са тези лъжи?

- Лъжите ги чуха всички в ефир, а тези клевети този човек изрича години наред.

По хигиенни

съображения не

казвам името на

този човек,

нито пък досега съм му отговарял. Именно защото не му отговарям, аз се обърнах към водещия на предаването - един журналист с талант и опит. Никога не съм крил, че харесвам това предаване за култура и го гледам.

- Вие самият защо не сте били поканен като страна в спора?

- Не зная.

- Споменавате в писмото си това, че журналистът от БНТ “също е на държавна ясла”. Като факт е вярно, но звучи заплашително и като опит за цензура. Има ли натиск срещу журналиста от ваша страна?

- Никакъв. Повтарям още веднъж - в това да уважаваме държавата си, не виждам нищо лошо. А това, че бюджетните организации се издържат от българския данъкоплатец, е истина. Никъде не проявявам никаква цензура. Абсурдно е да се говори за цензура от моя страна.

- Какво мислите за свободата на словото?

- Аз не мисля за свободата на словото,

аз съм се борил

за свободата на

словото

и доказателство за това е целият ми живот.

- Скулпторът Велислав Минеков, за когото всъщност говорите, също поиска оставката ви. Защо? Вярно ли е, че лични отношения са в основата на това? Какви са отношенията ви с него?

- Нямам никакви отношения с него. Ама никакви.

- Вярно ли е, че Владимир Руменов от Националната галерия е уволнен заради участието си в предаването? Той е и един от хората, които са против промените в Закона за културното наследство. Вярно ли е, че и кураторът Мария Василева от Националната галерия също е уволнена пак заради участие в тв предаване по същата тема?

- Не познавам господин Руменов лично. Нямам нищо против него. Виждам образа му по националната телевизия. Той си има ръководител.

А колкото до изкуствоведката Мария Василева, едва сега разбрах, че тя е работила в Националната галерия. Това, което знаех довчера, е, че тя е дългогодишен служител на Софийската градска галерия. Директорката на Националната галерия обясни пред медиите, че г-жа Василева е имала временен трудов договор, който след изтичането на срока не е подновен. Това е право на ръководителя на галерията.

- Защо на извънредна пресконференция призовахте Руменов да бъде възстановен на работа? Вие самият можете ли да уволнявате и да връщате хора на работа в Националната галерия?

- Нито мога да го

уволня, нито

мога да го

назнача

Не е в моите правомощия. Именно затова отправих молба към директорката да го върне.

- Засегнали ли сте нечии интереси и на кого, че има такава яростна кампания срещу вас от определени сайтове и фейсбук групи?

- Вероятно съм засегнал нечии интереси. Може би бъдещето ще покаже.

- Как се чувствате в тази обстановка? Притеснен ли сте?

- Не съм притеснен.

- Има ли синът ви хотел в Австрия? Покрай искането за оставката ви някои сайтове пуснаха такава информация.

- Вадим Рашидов е на 41 г. Закри строителната си фирма тук и си купи къща в тиролското село Елмау в Австрия. В нея живее със съпругата си и двете си деца. Някои от стаите дават под наем на гости, за да се издържат. Всичко това съм публикувал и на сайта на Министерството на културата.

Не знам дали си спомняте, но преди 2 години подобна информация излезе в един сайт, който обаче написа, че не е сигурно дали това е хотел. Не е хотел, къща е.

- Ще подадете ли оставка?

- Оставка мога да подам тогава, когато имам проблем със съвестта си. А със съвестта си аз нямам проблем.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване