07/09/16 09:37
(http://www.klassa.bg/)

Петима полицаи екзекутирани в Далас

 

Заподозрян заплаши, че е минирал града и се застреля

Снайперисти убиха петима полицаи и раниха седем по време на срещу убийството на цветнокожи от полицаи в Далас, Тексас. При полицейски проверки, неизвестни лица са открили огън по органите на реда. Някои от пострадалите полицаи са в тежко състояние. Пострадали са и двама цивилни. Според началника на полицията в Далас Дейвид Браун, най-малко двама снайперисти са открили огън по полицаите от високо.

 

 

Заради атаката бяха задържани трима души – една жена и двама мъже. Един от тях след разпит беше освободен, по данни на АФП. Според Си Ен Ен задържаните до редакционното приключване на броя са били трима.

Четвърти заподозрян бе обграден от полицията в гараж. Започнаха преговори той да се предаде. По време на тях той каза, че има намерение да убие и рани още полицаи и че е поставил бомби навсякъде в гаража и в центъра на града. След това заподозреният откри огън по обсадилите го и последва 45-минутна престрелка. Местни медии съобщиха, че накрая той се е застрелял. По-късно стана ясно, че полицията е използвала робот, който е приближил до стрелеца и е задействал бомба, която го убила на място.

Жертвата е идентифицирана като Майкъл Джонсън, на 25 години. Той обяснил на полицията, че е разочарован от стрелбата по цветнокожи през последните дни, съобщи Би Би Си.
Заради твърденията на заподозрения, че в града има бомби, започна претърсване от сапьори, а полетите над града бяха временно ограничени. След две претърсвания полицията не намери взривни устройства в центъра на града, каквито единият от мъжете твърдеше, че е поставил.

 

 

Освободеният е цветнокож мъж, предал се в полицията, след като тя разпространи негова снимка от протеста, на която се вижда, че той носи огнестрелно оръжие. Носенето на оръжие открито в щата Тексас е разрешено, стига човек да има разрешително.
Същевременно кадри от стрелбата по полицаите по време на протеста, заснети от очевидец, бяха излъчени по Си Ен Ен. В тях се вижда един от нападателите в момента, в който започва да стреля. Човекът, заснел кадрите, разказва, че нападателят буквално е екзекутирал един от полицаите, тръгнал към него. Когато полицаят паднал на земята, нападателят стрелял в него още три или четири пъти.
В сряда в щата Минесота полицай застреля 32-годишния Филандо Кастиле зад волана на колата му, в която е имало също жена и дете. Ден по-рано в щата Луизиана бе застрелян от двама полицаи 37-годишният Алтън Стърлинг. И двата случая бяха заснети от очевидци и предизвикаха бурни реакции срещу полицейския произвол. С разследването на убийството на Стърлинг се зае ФБР. От бюрото обещаха безпристрастно и пълно осветляване на случая.

Само преди година срещу полицейското управление в Далас мъж откри стрелба

 

 

Обама: Америка е ужасена

Америка е ужасена от убийството на полицаи в Далас, каза американският президент Барак Обама, който пристигна в Полша за срещата на върха на НАТО.

Няма никакво оправдание за такъв пропит с омраза, преднамерен и жалък акт, заяви Обама.

Обама припомни, че афроамериканците в САЩ са спирани за проверка с 30% по-често от белите. Чернокожите и латиноамериканците са обискирани три пъти по-често от белите. А полицията открива огън по афроамериканци два пъти по-често, отколкото по бели", заяви Обама. Той подчерта, че тези данни са основани на множество изследвания, извършвани в продължение на много години. "Тези фатални стрелби не са изолирани инциденти. Те са симптом на по-големите предизвикателства в нашата правораздавателна система, на расовите различия, които се виждат в системата година след година и получаващата се в резултат липса на доверие между правоохранителните органи и твърде много от общностите, на които те служат", заяви Обама, цитиран от Ройтерс.

"Признаването, че имаме сериозен проблем, по никакъв начин не влиза в противоречие с нашето уважение и признателност към огромното мнозинство полицейски служители, които всеки един ден рискуват живота си, за да ни защитят", подчерта президентът на САЩ.

Това е атаката в САЩ с най-много загинали полицаи от атентатите на 11 септември 2001 г.
Жителка на Далас заяви, че в града не е имало толкова голямо полицейско присъствие от убийството на президента Джон Кенеди през ноември 1963 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване