07/10/16 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Защо Ердоган подаде ръка на Путин

 След като изгони своя пръв съратник, високия интелектуалец Давутоглу, Ердоган сякаш стана по-добродушен. Тези дни той протегна ръка за сдобряване на Путин. И сякаш съвсем друг човек преди 7 месеца даде заповедта да се свали руският бомбардировач над Сирия.

А нищо чудно да е бил друг човек. Така поне смята известният руски анализатор Михаил Хазин, бивш президентски съветник. Според него решението да се свали самолетът е взето от премиера Давутоглу и генерал Хулуси Аскар, началник на генералния щаб. И двамата имали зъб на Русия, защото били етнически татари от Крим. Освен това били много близки до американското финансово лоби, което сега подкрепя Хилари Клинтън за президент.

Ердоган изобщо

не е знаел, че ще

свалят самолета Но после поел върху себе си заслугата, за да не загуби авторитет сред народа.

Съвсем на друго мнение е ислямският философ Гейдар Джемал, председател на Руския ислямски комитет и виден туркофил. Според него жестът на Ердоган не е никакво затопляне на отношенията, а

временно

примирие,

тайм-аут

Русия играе по гайдата на Белия дом, смята Джемал. САЩ искат да свалят Ердоган и Русия е получила тази задача, когато изпратила самолетите си в Сирия.

Има и други конспиративни теории. Но може би най-очевидното обяснение е, че неочакваният ход на Ердоган е предизвикан от руските санкции.

Преди година руснаците бяха главните туристи и консуматори в Турция, а сега изчезнаха яко дим. Според агенция Интерфакс в първите две седмици на юни Турция е посетена от 3500 руски туристи, което е с 98,7% по-малко от миналата година по същото време. Общо досега щетите за турската икономика от руските санкции възлизат на 9 милиарда долара и продължават да растат.

Като се добавят бомбите по летищата и моловете, които уплашиха европейските туристи, целият отрасъл е пред голяма въпросителна.

Затова първата стъпка на Путин след жеста на Ердоган бе да пусне чартърните полети до Турция и да разреши туризма.

По-нататък вероятно ще се размразят преговорите за газопровода “Турски поток”.

Което означава, че

надеждите за

възстановяване

на “Южен поток” през България пак ще бъдат попарени, освен ако турските генерали не свалят още един руски самолет. Което не е никак изключено. Давутоглу си тръгна, но генерал Аскар още е шеф на генералния щаб и дори тези дни бе кум на сватбата на малката дъщеря на Ердоган.

А когато Хилари стане президент на САЩ? Вероятно турският президент усеща тръпки при тази мисъл. И тези тръпки го карат да пише до Кремъл.

“Русия е приятел и стратегически партньор и ние никога не сме искали да развалим нашите добри отношения – пише Ердоган до Путин. – Ние поехме всички рискове и вложихме големи усилия, за да получим тялото на убития пилот от сирийските опозиционни групи и да го върнем в Турция...”

Ердоган е готов “да направи всичко възможно, за да възстанови традиционните приятелски отношения между Турция и Русия” и освен това “да реагират съвместно на различните кризи в региона и да се борят срещу тероризма”.
Тази последна фраза може да значи много, а може и нищо. Как да реагират съвместно в Сирия, когато сега са на ръба на войната? Но дали Ердоган не е на път да направи завой от 180 градуса и да се помири с Асад? Проблемът е, че сирийските кюрди завладяха доста територия покрай кюрдската граница с помощта на САЩ. Нищо чудно турският президент да е стигнал до извода, че Асад е много по-безопасен за него от една нова и въоръжена до зъби кюрдска държава. Асад е удобен съсед, още повече че също се чуди как да си върне властта над кюрдите.

Не се знае какво са си говорили Ердоган и Путин 42 минути по телефона, но нищо чудно поне 25 минути да е ставало дума за Сирия и Асад. И най-вероятно Ердоган е предложил да оттегли въоръжената опозиция, над която има влияние. Дали не е възможно
още тази година войната
в Сирия да спре?

Напълно, ако Турция реши да затвори пътищата за снабдяване на “Ислямска държава”. След атентата на летище “Ататюрк” нищо Анкара да реши да затегне кранчето. Ердоган очевидно е голям играч. И той не може да не си е задал въпроса: Къде сбърках?
“Стратегическата дълбочина” на Давутоглу постави пред него поне 3 геостратегически задачи, които се провалиха безславно.

Първата беше възстановяването на Османската империя по посока на Арабския свят, но не като държава, естествено, а като духовно влияние и политическо лидерство. Е, и малко чужда територия в Сирия нямаше да е излишна.
Оказа се обаче, че неоосманизмът е пълна илюзия. За 100 години арабите свикнаха да живеят без султан. Освен това се разбра, че те не обичат много турците. На това отгоре турците не допускат исляма да играе роля в политиката, докато арабите правят политика в името на исляма.

Що се отнася до неоосманските амбиции на северозапад, то влизането на България в НАТО сложи ясна преграда. Да се посегне на държава от НАТО и от ЕС, означава да се тръгне по стъпките на Саддам Хюсеин. Това е табу.
Третото на стратегическата дълбочина бе пантюркизмът – приобщаването на близките по етнос народи, като Азербайджан, Туркменистан и други. И тук настъплението на Турция не доведе до нищо, народите си имат собствен елит и той държи да е господар на себе си.
И като остана без друг вектор за разширяване на влиянието, Ердоган заложи на развитието на отношенията с Русия. Това явно не се хареса на САЩ и започнаха неприятностите с кюрдите. Междувременно
започна да се руши
цялата европейска
система,
която е главният фактор за възхода на Турция през последните 4 десетилетия.

Основният застъпник за влизането на Турция в ЕС беше Великобритания, но тя избра да напусне общността и Турция остава без реална перспектива.
Нещо повече, в хода на кампанията за референдума Дейвид Камерън заяви, че Турция ще влезе в ЕС някъде през 3000 година.
Да чака още 1000 години?
Абсурд

Покрай шантажа с бежанците миналата година търпението на Германия и Франция също се изчерпа. Германия дори призна арменския геноцид – сигурен знак, че вече е отписала Ердоган от списъка на поканените. И ето че Ердоган се оказа изоставен и обсаден отвсякъде. Вътре в страната– гражданска война с кюрдите. Скаран е с Европейския съюз. САЩ искат да го свалят. Опита се да държи реч на погребението на Мохамед Али – не му дадоха. “Ислямска държава” му организира атентати по летищата и моловете. Арабите му обърнаха гръб. Дори турската диаспора по света се обяви срещу него. При това положение той бе просто длъжен да пише на Путин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване