07/10/16 18:56
(http://www.klassa.bg/)

НАТО остави за есента решението за сигурността в Черно море

 За пръв път от края на студената война НАТО реално разполага – макар и на ротационен принцип – свои военни части по източния си фланг, за да възпре агресивни действия на Русия. За района на Черно море обаче не е решено нищо конкретно и тепърва ще се оценяват възможностите за подсилено въздушно и морско присъствие на алианса. Специална среща на ниво министри на отбраната предстои през октомври.
Позицията на България на срещата на върха на НАТО във Варшава в крайна сметка остана неясна заради диаметрално противоположни изказвания на президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.
При пристигането си във Варшава президентът каза: "Ще изразим своята загриженост по отношение на нарушения баланс в региона и от ускорената милитаризация на Крим от страна на Руската федерация." По думите му "по отношение на рисковете пред сигурността в Черноморския регион България има ясна, единна и съгласувана позиция на всички институции" - за разширяване на изнесеното напред присъствие на алианса в Черно море, на изток и на юг, адаптирано към нуждите на всяка от държавите членки и под командването на НАТО.
Приблизително същото каза и външният министър Даниел Митов – въпросното засилено присъствие на НАТО да е в рамките на учения под егидата на алианса. "Смятам, че и нашите турски и румънски колеги са съгласни с този подход. Тежките дисбаланси, внесени в Черно море след анексията на Крим, доведоха до момент, в който НАТО трябва да възстанови до някаква степен баланса. Когато заключвате къщата си, не я заключвате, защото смятате, че съседите ви са крадци, а защото знаете, че крадци съществуват. Това правим ние, изграждаме отбраната си не защото смятаме, че някой ще ни нападне, а защото знаем, че в близост до нас една държава беше атакувана", коментира той.
По същото време премиерът потвърди в Стара Загора, че "за да няма изненади във Варшава, приехме позицията на България в Министерския съвет и за да няма импровизации, присъстващите там министри трябва да я спазват". Но след това той добави, че понеже "добра война няма", бил готов да стигне до крайности в позицията си, която щял да представи и в Европа: "Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона – без военни – без подводници, без кораби, защото това е зона, където се очаква да се добива газ, където всички държави имат туризъм, дава възможности за голям стокообмен. Какво ще ни донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни?" Друг важен момент от форума в полската столица бе потвърденият ангажимент на САЩ със сигурността в Европа след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Тепърва ще се изясняват последиците за континента от референдума на 23 юни, но от ЕС отпада силен глас срещу създаването на паралелни на НАТО структури и дори за нещо като европейска армия.
Премиерът Дейвид Камерън обяви във Варшава, че на 18 юни в парламента в Лондон всички партии трябва да решат дали потвърждават подкрепата си за стратегията на страната за въздържащата сила на ядрения ѝ арсенал. Това става в момент, когато политическият елит в една от ядрените сили на Европа е разтърсен и е в процес на смяна на лидерите.
НАТО ще продължи да помага на ЕС за борбата с трафика на хора в Средиземно море. Макар да декларира, че ще се брани срещу всякакви заплахи, идващи от конфликта в Сирия, алиансът не се ангажира директно с борба са с "Ислямска държава". Наесен ще бъдат предоставени разузнавателни самолети AWACS, но това не прави НАТО част от коалицията в района, предвождана от САЩ. Иво Даалдер, бивш посланик на САЩ в НАТО, коментира преди срещата, че въпреки атентатите от 2015 г. насам между партньорите няма нужната степен на доверие за обмяна на разузнавателна информация, особено по военни канали.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване