07/12/16 06:30
(http://www.klassa.bg/)

Тереза Мей става премиер на Великобритания в сряда

 Британската вътрешна министърка Тереза Мей ще е новият премиер на страната, съобщи Ройтерс. Това стана, след като съперничката ѝ Андреа Лийдсъм се отказа от битката за лидерското място на Консервативната партия. Официално Тереза Мей ще бъде обявена за премиер на Великобритания в сряда, заяви настоящият ръководител на страната Дейвид Камерън.

“Резултатът от референдума показа ясно желание за промяна.

 

Спешно е

необходим силен

лидер

за започване на работата за напускането на ЕС. Тереза Мей има подкрепата на 60% от парламентарната група. За мен щеше да е чест да ръководя страната, но имам доверието едва на 25% от депутатите. Това не е достатъчно, за да се формира силно правителство”, обясни на пресконференция Лийдсъм. Министърката на енергетиката допълни, че подкрепя Мей за нов министър-председател.

Лийдсъм поясни, че в такъв критичен за страната момент е нежелателно кампанията за лидер да продължи до 9 септември, когато трябваше да се проведе конгрес на Консервативната партия. Мей пък

е на път да бъде

втората жена

начело

на страната след Маргарет Тачър, която управлява от 1979 г. до 1990 г.

Оттеглянето на Лийдсъм идва 3 дни след скандала с интервюто ѝ пред сп. “Таймс”, в което тя обяви, че като майка има отношение към бъдещето на държавата за разлика от Тереза Мей, която няма деца. “Вече казах на Тереза, че много съжалявам, ако съм я засегнала по някакъв начин, и че във вестника е написано точно обратното на това, което казах и мисля. Дали имаш, или не деца няма никакво отношение към качествата ти за премиерския пост”, се извини по-късно Лийдсъм пред в.“Дейли телеграф”.

Тереза Мей ще бъде официално потвърдена като лидер на торите, веднага след обсъждане от ръководството Консервативната партия.

Избирането на нов премиер се наложи, след като настоящият Дейвид Камерън обяви, че ще подаде оставка заради решението на британците страната им да излезе от ЕС. Камерън ще посети Бъкингамския дворец в сряда и официално ще даде оставката си на кралицата, пише в. “Дейли мейл”. Пред Елизабет II той ще препоръча Мей да стане премиер и да състави ново правителсвто.

Бившият кмет на Лондон - Борис Джонсън, написа , че Мей има авторитета и лидерските качества, необходими за обединението на страната. Евроскептикът Найджъл Фараж пък изрази разочарование.

 

Новата Тачър - решителна, хладна, но с шантави обувки

Наричат я новата Желязна лейди, сравняват я с покойната Маргарет Тачър и с настоящия германски канцлер Ангела Меркел.

На 59 години Тереза Мей ще трябва да преведе страната си през Брекзит - най-голямото изпитание както за самата Великобритания, така и за ЕС.

Но Мей е свикнала да бъде в центъра на вихрушките. Вътрешен министър от 2010 г., тя се наложи с твърдата си политика спрямо нелегалната имиграция. Реформира полицията, така че да може да се изправи по-подготвена за новите предизвикателства на тероризма и организираната престъпност. Смята се, че на референдума е гласувала за оставане в ЕС заради вярност към Дейвид Камерън, а не по убеждение, защото е евроскептичка.

Родена е на 1 октомври 1956 г. в Ийстбърн, Южна Англия. Учи география в Оксфорд и започва кариерата си като банков служител. Политическата ѝ кариера започва да върви към възход с избирането ѝ за депутат през 1997 г. и за генерален секретар на Консервативната партия през 2002 г. Заемала е много отговорни постове в правителства в сянка.

Пресата във Великобритания я упреква заради прекалената ѝ хладина. Единствената ѝ позната слабост са екстравагантните обувки - в много ярки цветове, с шарки на зебра или леопард.

Омъжена е от 1980 г. за банкера Филип Джон Мей, но двамата нямат деца. Именно той е човекът, който я подкрепя, когато тя загубва за кратко време и двамата си родители. Баща ѝ умира в автомобилна катастрофа, а майка ѝ не успява да го преживее. През ноември 2012 г. ѝ откриват диабет, така че Мей е на инсулинови инжекции.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване