07/12/16 06:26
(http://www.klassa.bg/)

ЮНЕСКО обсъжда 27 нови паметника

 27 нови паметника кандидатстват за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Дали всички те ще попаднат под защитата на световната организация, ще стане ясно на 40-ата сесия на комитета за световно наследство, който заседава в Истанбул до 20 юли. Сесията бе открита в неделя от генeралния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Преди откриването тя имаше среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Бокова изрази “дълбоките симпатии” и “съболезнования” на ЮНЕСКО към турския народ заради скорошния атентат в Истанбул. Изборът на Истанбул, “който хвърли мост между Изтока и Запада”, за място на сесията трябва да се приема като “важно послание” за света в момент, когато екстремистите избират за своя мишена културното разнообразие.

В дневния ред на сесията специално внимание ще бъде отделено на опазването на културното наследство в Сирия, заплашено от “Ислямска държава”. Преди началото на сесията Бокова обяви турския музикант Кудси Ергюнер за артист на ЮНЕСКО за мир.

 

Международната организация за турска култура, наречена “Тюрксой”, пък обяви, че твърдо подкрепя Бокова за поста генерален секретар на ООН. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване