07/13/16 12:25
(http://www.cross-bg.net/)

Новата въздушна електропроводна линия между подстанциите „Марица-изток" и „Неа Санта" е определена за обект от национално значение

/КРОСС/ Нова въздушна електропроводна линия 400 кV между подстанциите „Марица изток" (в България) и „Неа Санта" (в Гърция) ще бъде обект от национално значение на територията на България. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, определяйки статута на енергийния обект, който предстои да бъде изграден на териториите на общините Симеоновград, Хасково, Кърджали, Момчилград и Кирково. Решението на МС се налага във връзка с делегиран регламент на Европейската комисия от 18.11.2015 г., с който групата проекти между подстанциите „Марица Изток" и „Неа Санта" е определена за проект от общ европейски интерес по смисъла на Регламент 347/2013. За тяхното изпълнение се въвежда специфичен режим, който включва задължително даване на най-висок приоритет съгласно националното законодателство. От този статут следва, че въпросните обекти могат да разчитат на ускорени процедури по издаване на разрешения, правила за ОВОС и запознаване на обществеността на най-ранен етап от тяхното изпълнение, регулаторни стимули, правила за трансгранично разпределение на разходите и механизми за финансова подкрепа. Групата от проекти между „Марица изток" и „Неа Санта" включва изграждането на четири електропровода за реализацията на приоритетния електроенергиен коридор „Север - Юг"
Публикувана на 07/13/16 12:25 http://www.cross.bg/maritza-nea-santa-1514365.html

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване