07/16/16 10:24
(http://www.klassa.bg/)

Матриархатът идва от Албиона

 Британците пак се уредиха с Желязна лейди – новият премиер Тереза Мей. Друга жена от кабинета на Камерън се опита да й бъде конкурент за поста, но не успя.
 

В лейбъристката партия също върви нещо като опит за женски преврат – Анжела Игъл казва на лидера Джеръми Корбин: “Стани да седна.” Той все още се опъва. И още една жена клати британската лодка – лидерката на Шотландската национална партия Никола Стърджън. Тя пък се кани да прави референдум за напускане на Обединеното кралство.

Интересното е, че “стърджън” означава есетра, а предишният лидер на шотландската партия се казваше Салмън – “сьомга”.

Червеният хайвер отстъпи пред черния хайвер

Това не е ли знамение?

Да не забравяме, че и кралицата е жена по рождение. Явно Обединеното кралство трябва вече да се преименува в Женско царство. Мъжете на Албиона се скриха зад фустите и сега страхливо поглеждат иззад тях дали няма да ги настигне наказанието за Брекзита.

Британките явно са вдъхновени от Меркел,

която вече два мандата управлява Германия и Европа с желязна десница и се готви за трети, ако не й мине “Пегида” път. За всеки случай там полицията започна да прави рейдове в домовете на националистите и да им конфискува компютрите, с които насъскват немците във фейсбук. Мъж канцлер не би се решил на такава постъпка, но Меркел няма спиране в битката за толерантността.

Както е тръгнало, следващият президент на САЩ също ще е жена. Хилари Клинтън също има желязна ръка, с която удря здраво. Тези дни излезе книгата на един бивш бодигард в Белия дом, който разказва, че Хилари имала навика да възпитава самия президент с бой по главата. Често Бил пристигал в Овалния кабинет с бушонирано око, гримирали го да не личи. Дали не го е била заради хуманитарните бомбардировки в Югославия?

Е ето, че се очертават три от 5-те най-големи шефове на планетата да бъдат жени.

Една настояща световна империя, една бивша световна империя и метрополията на европейския райх – все в ръцете на железни дами.

Освен в държавното управление жените са господарки на парите. Например шефката на Федералния резерв на САЩ за първи път е жена – Джанет Йерън. Някои смятат, че това е най-важният пост на планетата. Председателката на МВФ също е дама - Кристин Лагард.

Какво се случва със света? Дали не настъпва матриархат? Много хора смятат така. “Патриархатът се срива – пише в “Ню Йорк таймс” коментаторката Дженифър Хоманс. – Ние стигаме до края на 200 хиляди години човешка история и започва нова ера, в която жените и женските умения са във възход.”

Някои капацитети смятат, че жените мислят стратегически по-добре от мъжете. Според финансиста Джеръми Грантъм патриархалната култура е създала “армия от хора на прякото действие”. В резултат Уолстрийт и корпоративна Америка мислят краткосрочно и не отчитат дългосрочните социални загуби като например глобалното затопляне и изчерпването на ресурсите.

Мъжкият мозък просто не е в състояние да решава най-големите дългосрочни проблеми на човечеството. Затова сега, когато планетата е пред екологична катастрофа и финансов колапс, дойде времето на жените.

Друго обстоятелство, което ще ни докара матриархата, е изчезването на промишлеността в развитите страни и масовата безработица, която превръща милиони мъже в безделници. Новата икономика на услугите по-добре пасва на жените, защото те са по-общителни, по-адаптивни и по-лесно влизат под кожата на клиентите дори когато клиентите са други жени.

В България тази тенденция се балансира

от възникването на охранителния бизнес и другия нов бизнес на прехода -– рекета. Твърди се, че само охранителите са около 200 хиляди души. Десет пъти повече от армията и четири пъти повече от МВР. Само че в МВР и армията служат жени, а охранителството у нас е все още чисто мъжка професия.

За рекета да не говоря, там се искат мъжки юмруци или поне напомпана снага.

Бавно, но сигурно дамите превземат и политиката. През 2015 г. 22 процента от парламентаристите в света бяха жени, докато преди 20 години бяха едва 11,3 на сто. Изглежда малко, но да не забравяме, че поне половината от човечеството живее в строго “мъжествени” култури, където дамите са винаги в подчинено положение.Например мюсюлманите са 1,5 милиарда, а Коранът официално поставя жената по-долу от мъжа. Пред съда един мъж се равнява на две жени. Освен това на мъжа е позволено да пошляпва жената с възпитателна цел. И въпреки това най-голямата мюсюлманска държава Пакистан, бе управлявана от жена – Беназир Бхуто. Народът няколко пъти я избира, но

гинекофобите от армията

я застреляха

В нашия парламент дамите са някъде около 20 на сто, което означава, че изоставаме от средното за света.

В Руанда например те са цели 64 процента вероятно защото там повечето мъже са военни престъпници. За разлика от Пакистан Турция, Велиокобритания и десетки други държави все още не сме имали президент или премиер дама, ако не броим служебния кабинет на Ренета Инджова.

И въпреки това дамите постепенно заемат позиции, поощрявани от силни мъже. Например Бойко Борисов предпочита да слага по високите места жени – Фандъкова, Цачева, Бъчварова, Павлова и така нататък. Тези имена се спрягат и за президентски кандидати.

БСП вече се ръководи от Корнелия Нинова, след като Станишев и Миков не намериха път към сърцето на Доган. Напоследък дори се говори, че БСП ще издигне за президент и вицепрезидент две жени наведнъж – Мая Манолова и Татяна Дончева. Матриархатът в БСП така бързо заема стратегическите височини, че отцепването на АБВ и на “Движение 21” може да се тълкува като

бунт на нереформираните патриархални нагласи

В Реформаторския блок няма формален лидер, но реалният е Меглена Кунева. На това отгоре България предложи Ирина Бокова за шеф на ООН. В БНТ жените направо доминират. Общото впечатление е, че у нас мъжете заемат представителните постове, докато женита се разполагат там, където трябва да се върши работа.

Моята теория за възхода на жените е малко различна. Дори да са по-добри в стратегическото мислене, в България това качество не върши никаква работа. Стратегията у нас е ясна. По-важното е, че жените са по-работливи и най-вече по-търпеливи, а в прехода търпението е най-важната добродетел.

В началото на прехода, когато трябаше бързо да се приватизира, успехът изискваше мъжки качества – агресия и решителност. Никакво колебание. Но когато мъжът постигне своето, той гледа да се поотпусне, да се повесели и като бонус да се разведе. И понеже някой трябва да му движи бизнеса, без да му прави номера,

той назначава жени

за свои заместнички

Глупавите мъже назначават красавици, но умните предпочитат по-скромната външност, защото тя предполага повече упоритост и интелект. Така постепенно мъжете в бизнеса стават ненужни, а жените – незаменими.

Напоследък политиката се превръща в професия от сферата на услугите. Обслужват се предимно олигарсите. Когато олигархът назначава някого да го обслужва, той търси предимно качествата, които преобладават при жените – работливост и послушание. Това означава, че постепенно партиите и министерствата ще се освобождават от недисциплинираните мъже и ще назначават сериозни жени, а те от своя страна ще си вземат млади мъже за секретарки.

За по-старите също ще има богати възможности. Например да приемат исляма.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване