За по-малко от 24 часа Истанбул се промени драстично.

От страх и объркване, градът се изпълни с празнични звуци на клаксони, смеещи се деца и червено-бели турски знамена. Ердоган вече успешно мобилизира привържениците си в петък, призовавайки ги да помогнат превратът да бъде осуетен. Дори и след като опасността премина, триумфиращият лидер поиска хората отново да излязат и да покажат колко са много.

След нощта на танковете в турските градове цари празнично настроение. За много турци 16-и юли се превърна в празник на независимостта. (вижте повече във видеото горе). „Хората просто казаха „не“. Ние не искаме това, не искаме военните. Ние имаме нужда само от република и демокрация“, казва Емра, цитирана отNOVA. Затова днес всички са на улицата. Отбелязвали своята победа.

Междувременно

Гърция предаде на Турция хеликоптера,

с който в събота сутринта, след неуспешния опит за преврат, в Александруполис пристигнаха осем военни, съобщи гръцката телевизия ERT. В събота вечерта, с друг военен хеликоптер, в Гърция пристигна турски резервен екипаж, след което двата вертолета отлетяха към Турция за военната база Гелиболу.

Въпросът за осмината военни, които поискаха политическо убежище в Гърция, въпросът за тяхната екстрадиция ще се разглежда в съответствие с гръцкото и международното право. Турция настоява за незабавната им екстрадиция, тъй като са замесени в опита за преврат.

Малко по-късно стана ясно, че Гърция ще екстрадира метежниците. В телефонен разговор Ердоган и Ципрас са обсъдили последните събития в Турция. Гръцкият премиер е казал, че ще направи всичко необходимо за екстрадирането на избягалите от Турция военни, предаде Анадолската агенция.

Източник: Getty Images

Около 3000 военнослужещи са арестувани, а около 2700 съдии са уволнени

– така правителството на Ердоган отговори на опита за преврат, информира Би Би Си (BBC). По информация на агенция Ройтерс има задържан и съдия от Конституционния съд.

Френският президент Франсоа Оланд заяви в неделя, че очаква, че ще има период на репресии в Турция след неуспешния опит за преврат, извършен от фракция от армията. „Сега трябва да видим каква е ситуацията в Турция. Ако нейният президент напълно си е възвърнал контрола, което мисля, че е така, би трябвало да имаме период на относително спокойствие, но вероятно ще има репресии“, каза френският държавен глава.

„Мога да си представя, че определен брой военни ще трябва да отговарят за това, което са направили или не са направили“, добави той.

Ердоган обяви, че бунтът е организиран от паралелни структури в армията, верни на Фетхуллах Гюлен. Самият Гюлен отрича да има нещо общо с опита за преврат.