07/17/16 10:17
(http://www.klassa.bg/)

Премълчаната история на застрашения ни език

 Езикът ни е по-застрашен в родината, не в чужбина – това твърди д-р Ана Кочева. Тя е завършила немска гимназия и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работи в Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език (ИБЕ) при БАН. Специализирала е многократно в Австрия и Германия с Хумболтова стипендия. Автор на монографии, студии и статии по диалектология, социолингвистика и старобългарски език.
Напук на всички апокалиптични прогнози за изчезването ни като нация д-р Кочева твърди, че 15 милиона по света говорят български.
В предаването изследователката ще сподели как е стигнала до този извод, откъде се намериха толкова много българоезични съвременници, има ли разлика между българи и българоезични емигранти/имигранти.
Д-р Кочева създаде карта на българоезичните общности, която е продължение на предходнатакарта на диалектната делитба на българския език, издадена от БАН през 2014 г., която я познаваме и като „говореща” родните диалекти. Авторката твърди, че от Освобождението сме били около 5 милиона, през социализма сме стигнали близо 9 милиона, а сега – когато сме останали между 6 и 7 милиона, около 3 милиона българи са разпръснати в други държави.
Кои са тези държави, какъв е броя на българоезичните „гърци” и „македонци”, след като в тези страни положението на хората с българско самосзънание е меко казано деликатно. Какво премълчаваме за тяхното реално положение, има ли промени през първите 15 години на XXI век, какви процеси вървят при съседите ни, където живеят нашите сънародници?
В разговора по телефона се включиха и проф.д-р Пламен Павлов, академик при БАНИ, както и българи от Скопие и Солун.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване