07/21/16 09:00
(http://www.klassa.bg/)

Меркел и Мей се споразумяха за „разумен и организиран“ брекзит

 Първата среща между новия министър-председател на Великобритания Тереза Мей и германския канцлер Ангела Меркел, която се проведе в сряда, беше насочена преди всичко към това двете дами да се опознаят по-добре, за да оформят стратегиите си за преговори. До този момент те нямаха много общо помежду си, но за всички е ясно, че именно от тях зависи бъдещето на Европа, предава Фокус.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз трябва да бъде „разумен и организиран“ процес, заяви новият й премиер на пресконференция в Берлин, последвала преговорите с германския й колега. Мей подчерта, че Лондон няма да поиска развод с Брюксел преди края на 2016 г.

„Ние няма да задействаме чл. 50 (от Лисабонския договор), докато нашите цели не са ясни, затова казах вече, че това няма да се случи преди края на тази година“, отбеляза Мей.

 

Целта на Великобритания след отделянето й от Общността да запази „близките икономически връзки“ с блока. „Разбира се, нашите отношения ще се променят, но търговските трябва да се запазят и занапред“, заяви Мей при първото си посещение в Берлин като премиер на Обединеното Кралство.

 

 

Основна точка, която предизвиква разминаване в позиците на Лондон и Берлин относно бъдещето споразумение, е дали след брекзита ще бъде възможно свободното движение на европейски граждани с цел работа във Великобритания. „Това ще бъде част от нашите преговори“, увери Мей.

На свой ред Ангела Меркел увери, че и двете страни се стремят да достигнат до „най-добрия резултат за Великобритания“, но въпреки това посъветва правителството в Лондон да определи колкото е възможно по-скоро конкретните времеви рамки на брекзита.

„Великобритания не иска ситуацията да попадне в застой, Германия и ЕС също не искат подобно нещо“, заяви Меркел. Германският канцлер отбеляза все пак, че тя е готова да даде на Лондон необходимото време, докато страната си създаде „ясно определена позиция“, за да се започнат разговори за напускането на Европейския съюз.

 

 

„В наш общ интерес е Великобритания да кандидатства за излизане с много ясно определена позиция за преговори“, обясни Меркел, която се очаква да играе ключова роля при разговорите.

Същевременно германският канцлер изрази увереност, че ситуацията ще бъде преодоляна „в духа на приятелството и единството“, с което се характеризират двустранните отношения между Берлин и Лондон.

FOCUS: Меркел и Мей - дуото, които ще реши бъдещето на Европа

До този момент германският канцлер Ангела Меркел и новият министър-председател на Великобритания Тереза Мей нямаха много общо помежду си. Сега обаче двете дами са натоварени с тежката задача да решат бъдещето на Европа. Тях ги обединяват много неща, но имат и една основна точка на раздор, коментира изданието FOCUS.

Една жена на Даунинг стрийт, разбира се, бързо предизвиква асоциации с управлявалата Великобритания в периода 1979-1990 г. Маргарет Тачър. Въпреки това не са много наблюдателите, които виждат бившия британски вътрешен министър като втората "желязна лейди".

 

 

Сър Малкълм Рифкинд, дългогодишен министър на външните работи и по европейските въпроси, работи в тясно сътрудничество с двете жени и коментира, че имат "много различни характери". Британският политик е категоричен за новия премиер: "Тя ми напомня много повече на Ангела Меркел".

Всъщност, в чисто биографичен аспект двете дами имат много прилики. Както германският канцлер, така и британският министър-председател са дъщери на пастори. И двете са омъжени, но нямат деца, разтоварват се с походи сред природата и обичат да готвят, и пазят личния си живот далеч от фокуса на любопитните журналисти.

Меркел и Мей са изключително интелигентни политици, и както Рифкинд сам отбелязва, са уважавани и "сериозни личности". В политически план също лесно може да бъдат открити паралели - и двете дами са председатели на консервативни партии, и определено нямат проблем с това да черпят идеи както от дясно, така и от ляво в политическия спектър - стига те да са добри и полезни.

В областта на външната политика обаче между двете дами предстои тежък дебат. Мей е хардлайнер в политиката към чужденците. Новият премиер на Обединеното Кралство бе твърд привърженик на британското оставане в Общността, но по отношение на свободното движение на хора в ЕС с цел работа е категоричен противник. На свой ред позицията на Меркел по този въпрос съответства ясно на европейските правила. За нея четирите основни свободи на ЕС не подлежат на коментар, включително и свободата на гражданите на Общността сами да избират къде да работят. Това обстоятелство е плодотворна почва за сблъсък между двете жени в бъдеще, който трудно би могъл да завърши със сделка.

Мей обаче твърдо ще настоява да получи за страната си благословията на свободната търговия, като същевременно затвори границите си за гражданите на Съюза. Меркел ще се бори докрай за запазване на основните принципи на Брюксел. Това включва и предотвратяване на превръщането в политика на това, което може да се опише като фобия на Лондон от източноевропейски работници. При все това случващото се във Великобритания се харесва и подхранва десните популисти именно в държавите от източната част на европейската карта - факт, който също тревожи управляващите в Берлин.

Така че първата среща между Тереза Мей и Ангела Меркел, която се проведе в сряда, беше насочена преди всичко към това двете дами да се опознаят по-добре, за да оформят стратегиите си за преговори. Защото в бъдеще дуото Меркел-Мей ще има решаващо въздействие върху съдбата на Европа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване