07/22/16 10:06
(http://www.klassa.bg/)

Художникът Иван Димов и поетът Любомир Левчев правят дарения на Вапцаровия музей

  Отдаваме почит на поета, разстрелян на 23 юли 1942 г, в петък от 11 ч предпаметника му до Националната галерия (Двореца)

На 22 юли, петък, от 11,30 часа Националният литературен музей (НЛМ) кани гражданите и представителите на държавните и културни институции пред паметника на Никола Й. Вапцаров, който се намира в градината зад Национална галерия „Двореца” на адрес пл. „Княз Александър I” № 1, за да отдадем почит на поета, разстрелян на 23 юли 1942 г. Актьорът Янко Лозанов – уредник в Националния литературен музей, ще изпълни любими на поколения българи творби на Вапцаров – „Писмо“, „Песен за човека“, „История“, „Разстрел“, „Прощално“ и др.

По-рано същия ден, в 10 ч. сутринта, екипът на Националния литературен музей ще поднесе цветя на някогашното Гарнизонно стрелбище, където е разстрелян Вапцаров. Екипът на НЛМ е подготвил специална вечерна програма в памет на твореца.
От 18, 30 ч., в къща музей „Н. Й. Вапцаров” на ул. „Ангел Кънчев” № 37 в София, където е бил последният дом на поета, ще бъде направено дарение от проф. Иван Димов на портрет на Никола Вапцаров, рисуван с туш и темпера през 1983 г. по снимка на поета от 1933 г. Жестът на проф. Димов ще дообогати художествената колекция на Вапцаровия музей в София, експонирана по случай 60-годишнината от създаването му. Поетът Любомир Левчев също ще направи дарение от свои книги.

 


От 19 ч ще бъде прожектиран документалният филм „Ти помниш ли…” на режисьорката и сценаристка Мая Вапцарова. Посетителите ще имат възможност да се срещнат и да разговарят с наследниците на поета – Никола Борисов Вапцаров, племенник на Вапцаров, както и с най-младия от рода – Никола Николов Вапцаров. Двамата са съставители на книгата „Никола Йонков Вапцаров. Дело 585/1942”, чието второ и допълнено издание предстои да излезе от печат.

Никола Йонков Вапцаров (1909-1942) е голям български поет, чието творчество е предимно със социална и хуманна тематика. Единствената, издадена приживе стихосбирка на Вапцаров, „Моторни песни“, излиза през 1940 г. Превеждан е на десетки езици.


На конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. са учредени международни награди за мир, които да се раздават на изтъкнати радетели и борци за мир срещу войната. Вапцаров е удостоен посмъртно с тази престижна международна награда измежду десетки предложения от десетки страни. На 3 декември 1953 г. по време на Втория конгрес на мира почетният знак на наградата и грамотата са предадени на майка му Елена Вапцарова.


През 1937 г. е обявен първият конкурс на Радио „София“ за оригинална радиопиеса. Малко известно е, че Никола Вапцаров печели втора награда на този конкурс с едноактната драма „Бент“, която остава незаписана.

Ето какво споделя по повод даренията и Вапцаровия празник Катя Зографова - музеен уредник в Националния литературен музей, критик и писател

Скъпи колеги и приятели, Вапцарови почитатели!

Споделям с вас радостта си на музеен уредник и литературен историк, че в навечерието на традиционните отбелязвания на Вапцаровия разстрел, ми се обадиха големият художник проф. Иван Димов и големият поет Любомир Левчев, всеки със своето предложение да направи дарение на софийския музей, който тази година чества 60-годишнина.


Образът на Огняроинтелигента от проф. Димов - на скръбния, замисления, тревожния, интелектуалния, различния поет е рисуван в години, когато клише беше героичният Вапцаров.


Новото дарение ще стане център и в същото време своеобразно продължение на прекрасната експозиция с най-ценните притежания в художествената колекция на музея, която за пръв път излезе от фондохранилищата му тази пролет. Ако сте я пропуснали, сега ще можете да й се насладите в залите на къща музей „Н. Й. Вапцаров” на ул. „Ангел Кънчев” № 37 в София, при това дообогатена!
Дано проф. Димов успее да присъства, както е обещал, защото утре, ден преди събитието, му предстои операция на окото...

Другият дарител - Любомир Левчев, няма как да дойде след 12-те операции на крака си, но  написа саморъчно знакови автографи върху книгите си, в една от които, разбира се, е известното му стихотворение за Вапцаров... С неговото дарение съм подредила малка експозиция точно срещу портрета на Огняроинтелигента от проф. Иван Димов.


След като обявим даренията, ще погледаме и кино! Що се отнася до Вапцаровите наследници, мисля, че всички имаме въпроси към тях, при това не само относно бъдещата книга, на която са съставители... Сега е моментът да ги зададете.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване