07/24/16 12:33
(http://www.klassa.bg/)

Комисията за потребителите забрани на онлайн магазин да подвежда с нереални намаления

 Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на онлайн магазин за мебели да анонсира нереални намаления, които могат да подведат клиентите да сключат неизгодни за тях сделки.

Търговецът - "Мебелино груп" ЕООД няма да има право да прилага нелоялната практика в бъдеще, а за установеното нарушение съгласно Закона за защита на потребителите ще му бъде наложена санкция в размер до 30 хил. лв., посочват от комисията.

Причината за това е, че търговецът е обявил на сайта си отстъпки от 23% и 33% на някои модели на предлаганите от него мебели. В хода на проверката той не е успял да предостави убедителни доказателства, че съответните артикули са продавани на посочената стара цена поне един месец преди обявяването на намалението, каквото е изискването по закон.

Това на практика означава, че е напълно възможно да е вдигнал цените за кратко, за да анонсира по-голям процент намаление, или пък изобщо никога не е предлагал тези мебели на по-високата цена, посочена като стара.

Отстъпка в размер на 1/3 или дори 1/4 от цената на по-скъпи стоки, каквито са мебелите, несъмнено би повлияла на потребителя при вземането му на решение за покупка, смятат в комисията. Рискът от това да остане с впечатлението, че му се предлага изключително изгодна сделка, се увеличава в случаите, в които не е извършил предварително проучване на пазара.

Затова експертите на комисията съветват хората, преди да направят своя избор, да открият и сравнят повече предложения на няколко търговци за интересуващите ги продукти. За да направят най-подходящия за тях избор, е важно при съпоставката да обърнат внимание не само на цената, но и на някои основни характеристики като материали, от които са изработени, условия за доставка и монтаж, поддръжка и гаранционна отговорност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване