07/25/16 07:07
(http://www.klassa.bg/)

Жан възкръсна за президент на БСП, а царят и Огнян Герджиков се появили в червените сметки

 Жан Виденов възкръсна като кандидат-президент от БСП, и то номиниран от четири соцорганизации. Изненадващо в червените списъци влиза и проф. Огнян Герджиков, който е бивш председател на парламента по времето на НДСВ.
 
До днес номинациите се събират на “Позитано”. От неделя депутати от БСП си звънят с въпроса: “Ти чу ли за царя?”
 
Слухът, че Симеон Сакскобургготски ще бъде поканен от Корнелия Нинова, тръгнал от петък, когато Бойко Борисов обясни, че новата ситуация в Европа изисква нов профил на президента на България - обединител, който е приет от световните лидери.
 
Източници от БСП обаче смятат, че
 
е малко вероятно
 
е царят да се
 
върне в
 
политиката,
 
каквато идея са имали преди време и бивши министри и депутати от НДСВ. След смъртта на първородния си син той се чувствал изморен и предпочитал да наблюдава политическия живот у нас, но без да участва пряко в него.
 
 
ЖАН ВИДЕНОВ
Факт обаче било, че от петък Корнелия Нинова и най-близките от екипа ѝ обсъждат президентска кандидатура извън “Позитано”. Огнян Герджиков е едно от имената. Професорът е бил номиниран и официално в Сатовча, в крепостта на Мая Манолова - Кюстендил, и в един от столичните райони. За някои юристът е екзотика, подобна на предложенията Жан Виденов да бъде издигнат за държавен глава. Експремиерът има четири номинации в Силистра, Велико Търново, столичния район “Искър” и Сатовча.
 
 
ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ
От две седмици червените общински конференции предлагат по десетина имена на централата, както и справка по колко гласа е събрало всяко име.
 
В Пазарджик в неделя сред номинираните попадна и
 
българският
 
кандидат за
 
генерален
 
секретар на ООН
 
Ирина Бокова
 
Отново днес червените в Хаджидимово включиха в списъка и 84-годишния акад. Благовест Сендов.
 
 
СИМЕОН САКСОКБУРГГОТСКИ
Омбудсманът Мая Манолова, лидерката на БСП Корнелия Нинова и евродепутатката Илияна Йотова са с най-много официални номинации. Лидерът на БСП вече обяви, че няма да се яви като кандидат. Йотова все още не е огласила официално намерения. За Манолова вече се появи информация, че тръгва към президентски избори, което тя не опровергава публично.
 
Борислав Цеков, който оглавява неправителствена организация, съобщи, че започват да събират подписи за Манолова, но като за гражданска кандидатура. Враговете на омбудсмана в БСП прогнозират, че тази активност цели да натисне “Позитано” за по-бърз избор, което можело да изнерви Корнелия Нинова.
 
Имената на кандидат-президентите са много - номинирани са Мишо Миков, Георги Пирински, Костадин Паскалев, Дора Янкова и Янаки Стоилов.
 
В Бургас пък фаворит на местните социалисти е историкът проф. Андрей Пантев.
 
С най-много номинации за вицепрезидент обаче е безпартийният Петър Кънев. Депутатът води убедително в цялата Бургаска област, Велико Търново, София и други градове.
 
В неделя зам.-шефът на АБВ Ивайло Калфин постави ултиматум на БСП да излъчат кандидатури до 30 юли, за да могат двете партии да преговарят за общо явяване на изборите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване