07/25/16 06:35
(http://www.klassa.bg/)

Начало на поръчките за ремонт на НДК и нова зала на парламента

 Покрай българското председателство на Съвета на ЕС, чийто общ бюджет е около 150 млн. лв., се предвиждат няколко големи ремонта в столицата. Двата най-големи проекта са за сградата на НДК за 15.36 млн. лв. и за нова пленарна зала в партийния дом за 23.4 млн. лв. Първата поръчка сега тръгва от втори опит, а втората е на ниво подаване на оферти от двата кандидата, отсети при ограничителни условия. И в двата случая ремонтите могат да не свършат до председателството, а специално за новата зала на парламента изцяло стои въпросът има ли смисъл от нея и трябва ли въобще да се започва.

Пленарна зала за двама

Проектът за преустройство на зала "Света София" в сградата на бившия партиен дом с възложител Народното събрание е на стойност 23.4 млн. лв. с ДДС, като в прогнозната стойност на поръчката е включена сума от малко над милион без ДДС, която при необходимост да се използва от същия изпълнител. Поръчката включва мащабна реконструкция и оборудване на залата.

Търгът се провежда чрез ограничена процедура, тъй като в предмета на поръчката е включена информация, подлежаща на класификация "държавна тайна". Тъй като избраният изпълнител ще получава работа с документи с класифицирана информация, участниците трябва да имат достъп до такава.

На първия етап желаещите да участват подадоха заявления, с които доказват, че отговарят на условията. По време на предварителния подбор в търга имаше три участника: "Булстрой груп", обединението "НС груп", в което участват "Електрон прогрес" и "АТ инженеринг 2000", и "Водстрой 98".

На 19 юли 2016 г. комисия е разгледала допълнително изпратените документи от участниците. Комисията констатира, че "Водстрой 98" и "НС груп" ДЗЗД са отстранили установените липси или неясноти по документацията и ще бъдат поканени да представят оферти. Констатирано е обаче, че в заявлението на "Булстрой груп" липсват удостоверение по индустриална сигурност до ниво най-малко "Поверително", разрешение за достъп до класифицирана информация на лицата, които непосредствено ще изпълняват договора, и др. Тъй като това са задължителни условия, "Булстрой груп" не е допусната да подаде оферта в търга. От документите става ясно, че компанията е кандидатствала за допуск, но още няма издадено разрешение.

Условието за строители с разрешение от ДАНС е странно. Когато пленарната зала бъде готова, тя ще е с достъп на медии и по някакъв начин граждани, така че нито мястото й, нито изгледът й ще са секретни. На условието за допуск до класифицирана информация обаче отговарят малко строителни компании. Причината е, че рядко се налага, а за издаването всеки собственик трябва да разкрие много информация за себе си и компанията пред службите.

Сред малкото с такъв документ е "Водстрой 98", която до неотдавна се свързваше с Делян Пеевски (депутатът получи допуск за рекордно кратко време, когато искаше да оглави ДАНС). "АТ инженеринг 2000" пък го придоби покрай кандидатстването си в приватизацията на "Техноекспортстрой". Тогава сделката беше платена от КТБ, а по-късно "Техноекспортстрой" също се сочеше за близка до Пеевски. При "Електрон прогрес" на Георги Крумов допускът е логичен, защото компанията работи по военни проекти.

Заради ограничителното условие в състезанието сега остават само два кандидата. "Водстрой 98" и обединението "НС груп" трябва да представят своите оферти в рамките на 40 дни от получаването на покана за участие. Стойността на строително-монтажните дейности в офертата не трябва да надвишава 18.48 млн. лв. без ДДС, в противен случай участникът ще бъде отстранен. Срокът за изпълнение е 24 месеца, което значи, че завършеният проект най-вероятно ще бъде готов след края на председателството, ако то наистина бъде изтеглено по-рано и започне в началото на 2018 г. Критерият за възлагане е "оптимално съотношение качество/цена". Тежестта на показателите са съответно 85% цена и 15% за срок на изпълнение.

Втори опит за НДК

Дружеството "Национален дворец на културата - Конгресен център София" обяви повторна обществена поръчка за ремонт на основната сграда на НДК. След като миналата процедура беше прекратена през май, сега е публикувано ново обявление. Мотивите за прекратяване бяха, че при провеждането на процедурата са били установени нарушения, които не могат да бъдат отстранени, без да се променят условията на поръчката. Сред нарушенията е липсата на изискване за вписване на участниците в Централния професионален регистър на строителя. Освен това се посочва, че в обявлението са били включени дейности за "изработване на инвестиционен проект и във фаза технически проект, и във фаза работен проект". Двуфазното проектиране не е съобразено с ограниченото време и финансови ресурси за подготовката на основната сграда на българското председателство. Ако се приложи, то би удължило процеса и би оскъпило цялостната инвестиция.

В старата поръчка техническото предложение беше с тежест 50% от критериите, цената - с 30%, норми при непредвидени СМР и срок за изпълнение - със съответно по 10%. В проекта се включват подмяна на настилки, почистване на фасадата, частична подмяна на дограма, изграждане на козирка над VIP входа А6, ремонт на терасите, озеленяване и др.

Срокът за изпълнение беше 18 месеца. Преди няколко седмици от пресцентъра на НДК обясниха пред "Капитал", че в повторния търг избраният изпълнител ще бъде длъжен да извърши всички дейности в срок до 31.12.2017 г. Тъй като най-вероятно председателството ще бъде изтеглено с шест месеца по-рано, от 1 януари 2018 г., излиза, че с тези срокове НДК ще бъде готов буквално в навечерието на началото му.

Новата поръчка е пак на същата стойност - 15.36 млн. лв. с ДДС, но са добавени нови близо 1.2 млн. лв. без ДДС, които са резерв за непредвидени строителни дейности. Същият резерв е бил предвиден и в първата процедура, но не е бил отразен в прогнозната й стойност.

НДК ще е основната локация за срещи, конференции и други събития в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. "Събитията ще се провеждат основно в НДК, предвидени са 150 срещи за шест седмици", обясни Александър Бабинов от дружеството стопанин на НДК пред "Капитал Daily" през април.

каре
По-ранно председателство

Преди дни Великобритания обяви, че се отказва от председателството си на Съвета на ЕС. Обединеното кралство трябваше да председателства от 1 юли 2017 г., но сега най-вероятно нейното място ще заеме следващата държава по ред - Естония. След това сме ние, като българското председателство ще бъде с шест месеца по-рано. Според екипа на българското председателство именно обществените поръчки са повод за притеснение в подготовката (която и без това изостава донякъде), тъй като процедурите са дълги, а и потенциалните обжалвания могат да забавят процеса още повече. Още един търг - за преустройство на резиденция "Бояна", сега е на етап проектиране, като обществената поръчка е на стойност 375 хил. лв., като срокът за подаване на оферти е 28 юли. По-големи проблеми обаче могат да възникнат около поръчките за НДК и зала "Света София" в Народното събрание, тъй като те са и по-мащабни, а сроковете за изпълнение могат да пропаднат след началото на едно ранно председателство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване