07/26/16 06:14
(http://www.klassa.bg/)

Полубратът на Обама би гласувал за Тръмп

 Кенийският полубрат на президента на САЩ Барак Обама – Малик Обама, заяви, че би гласувал за милиардера Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори, пише в „Ню Йорк пост“. „Харесвам Доналд Тръмп, защото говори от сърце”, каза той за вестника от родното си селце Когело. „Да направим отново Америка велика е прекрасен лозунг. Бих се радвал да се срещна с него.” 58-годишният Малик, който е от дълги години демократ, каза още, че е дълбоко разочарован от администрацията на брат си, станала причина той да стане зависим от „партията на Линкълн”, т.е. от републиканците. Обама-брат изразява раздразнението си, че Клинтън и Обама са убили либийския лидер Муамар Кадафи, който той нарича „един от най-добрите си приятели”. Това изказване бе коментирано от Тръмп в Twitter, който се похвали, че дори братът на президента би гласувал за него.

Междувременно кандидатът за президентския пост на Републиканската партия намекна за евентуално излизане на САЩ от Световната търговска организация (СТО), ако бъде избран за президент, в интервю за телевизия Ен Би Си. "Ще предоговаряме или ще излезем", отговоря той на предположение на журналиста, че търговски преговори с Мексико няма да минат в институцията. "Тези търговски споразумения са бедствие. Световната търговска организация е бедствие", допълни Тръмп.

Милиардерът говори и по една от любимите си теми - връщането на работни места в САЩ. Той обърна внимание, че ако той стане президент, на компаниите, чиито централи са в САЩ, но за да намалят разходите си местят работните си места в Мексико, ще бъдат наложени санкции. Ставките биха били от порядъка на 15%-25%-30%. Тръмп неведнъж е осъждал международните търговски споразумения като НАФТА, с Канада и Мексико, или

т.нар. Транстихоокеанско партньорство (ТТП), с други 11 държави, които деформират пазарите и водят до нелоялна конкуренция.

Тръмп постави под съмнение и един от основните принципи на НАТО е, че нападението срещу страна членка е нападение срещу всички от алианса. Той посочи в интервю за в. "Ню Йорк таймс", че ако балтийските страни бъдат нападнати от Русия, преди да реши

дали САЩ да се намесят, ще провери дали тези държави са платили членския си внос. Президентът Обама коментира това изказване на републиканския кандидат като изява на неговата неподготвеност във външната политика.

 

Оставка при демократите заради хакнати имейли

Над 19 000 имейла на представители на Демократическата партия, изтекли преди предстоящата номинация на Хилари Клинтън на стартиралия вчера конгрес на партията във Филаделфия, доведоха до тежък разрив и оставка на лидера й. Съдържанието на вътрешнопартийната кореспонденцията, публикувана в петък вечерта от Уикилийкс, навежда на мисълта, че Националният комитет на партията е покровителствал Хилари Клинтън за сметка на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс в първичните избори. Това предизвика световен интерес и председателката на партията Деби Уосърман Шулц бе принудена да подаде оставка..

Уикилийкс съобщи на своята страница, че новите имейли са от акаунтите на седем ключови фигури в Националния комитет на Демократическата партия и че публикацията е "част от нашата нова серия Хилари лийкс" - което значи, че скоро може да бъде публикувана още информация. Предизборният щаб на Хилари Клинтън и някои киберексперти веднага се опитаха да отклонят вниманието от себе си и обвиниха Русия стои зад огласяването на имейлите. Спекулациите са, че Путин бил на страната на Тръмп и затова се опитвал да саботира бившата първа дама и ексдържавен секретар на САЩ.

Конгресът бе съпроводен от неголяма, но доста шумна протестна демонстрация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване