07/27/16 06:06
(http://www.klassa.bg/)

№1 сме в Европа по износ на билки

 

В чужбина ги ползват за производство на лекарства

България е №1 по износ на билки в Европа и трета в света, сочат данни на фондация "Информация и природозащита", цитирани от dariknews.bg. Според тях годишно у нас се добиват 15 000-17 000 т медицински и ароматни растения, а от тях едва около 2000-3000 т се преработват или консумират в страната.

Марлен Стояновска, председател на Българската асоциация на билкарите и гъбарите, каза за „Монитор”, най-голям експорт на билки от страната

се прави през май, юни и юли

а след това през септември и октомври. „Освен в Западна Европа изнасяме билки и за САЩ, Бразилия, Аржентина, както и за Далечния Изток. За Китай нашите билки се използват за производството на лекарства. В ЕС се изнася и за хранителната промишленост. Преди години най-голям дял в износа ни държеше ментата, но сега е по-малко, заради силната конкуренция от Полша. Сега най-много се изнася лавандула. От култивираните зад граница се продава и много маточина. От диворастящите билки водещи по обем са липовия цвят, шипката, копривата. За фармацията

много се търсят кестенът и белият трън

От диворастящите билки най-скъпо се продава липовият цвят, а от култивираните - лаванудалата. Това лято имаше голямо търсене на липа и вдигна изкупната и цена до 9 и дори 10 лв./кг, срещу 8 лв. през миналата година”, обясни Стояновска.

Според Милен Стоянов, от Българска асоциация „Биопродукти“ не повече от 5-6% от билките ни се изнасят преработени. „1-2 фирми у нас ги използват за суровина за производство на козметика. Най-големите количества от износа ни е предназначен за Западна Европа и САЩ. Интересът към българските билки е, че сме на второ място в света по разнообразие на билки след Индия”, добави той.

Около 200 български билки от 140 растителни вида

продаваме в чужбина предимно за Германия (65%), Испания (10%), Италия (5 на сто), Франция (5 на сто) и за други страни (15%). Над 85% от добитите в България лечебни растения се изнасят в изсушен вид за суровина. След това те се връщат у нас под формата на храни, козметични и лекарствени препарати на многократно завишени цени, констатират експертите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване