07/27/16 09:52
(http://radiomilena.com/)

80- годишен помориец стана жертва на телефонна измама

На 26.07.т.г. около 17.56 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 80- годишен помориец за това, че  е станал жертва на телефонна измама по схемата „съдействие на полицейски служители за задържането на телефонни измамници” . Той е оставил сумата от 700 лв. пред входната врата на дома си, убеден, че така  съдейства на полицията.

В последно време е много модерна тази схема за „съдействие на органите на полицията“. Измамниците по двама звънят на възрастните хора по домовете им. Единият заплашва по телефона, а другият  ги убеждава да съдействат на полицията за разкриване на измамника, като се представя с измислено име, казва някакъв телефонен номер и че е инспектор от криминална полиция.Така спечелва доверието на възрастния човек, който действително си мисли, че съдейства за залавянето на измамниците, като предоставя сума пари на мними представители на полицията.

Хората трябва да са особено внимателни. По никакъв повод не бива да  дават пари на непознати. В никакъв случай хората не трябва да се поддават на провокации за предоставяне на парични средства във връзка с провеждаща се полицейска операция за залавяне на телефонни измамници. Полицията не търси съдействие от гражданите по този начин. При подобни ситуации е важно да се запази хладнокръвие, незабавно да се потърси контакт с близките и в никакъв случай да бъдат давани пари на ръка. Хората, станали жертви на подобни престъпления, да не се колебаят да потърсят помощ и на тел. 112. При навременен сигнал полицейските действия за задържане на измамниците са по-ефективни. От особена важност са и превантивните действия и честите разговори с по-възрастните ни роднини, които са най-уязвимата група и най-често стават жертви на подобни престъпления.

Публикувана на 07/27/16 09:52 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WNb6J-ixJYA/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване