07/27/16 06:23
(http://www.klassa.bg/)

БГ лекари първи излекуваха от хепатит С болни с рак на черния дроб

 

Две от най-авторитетните медицински издания посветиха първите си страници на постижението

Български лекари първи в света излекуваха от хепатит С болни с рак на черния дроб. Лекарите от болница "Св Иван Рилски" поеха риск в интерес на своите пациенти и приложиха новата терапия, която елиминира напълно вируса на хепатит С, съобщи БНТ. Никой от колегите им в света до този момент не е имал смелостта да поеме този риск и затова данните на нашите доктори са били публикувани веднага на първа страница в две от най-авторитетните медицински издания.

Става дума за двама пациенти - жена на 60 години и мъж на 69. „Те дойдоха преди 15 години с цироза“, разказа проф. Захари Кръстев, зав клиника "Гастроентерология", УМБАЛ "Св. Иван рилски". Ракът бил хванат рано, лекарите го лекували, а след това дошли и новите медикаменти, които наптлно премахнали вируса от организма. Макар и революционни, терапиите се прилагат в практиката отскоро с доказан ефект само при определени болни.

Много е трудно една фармацевтична компания да включи пациенти с онкологични заболявания, когато се знае че този пациент може по време на проучването да почине от самата болест. Но не можем да оставим наш пациент, за който виждаме че можем да му помогнем със съответна терапия, само защото в света не е споменато. И това което стана е, че тези пациенти действително изчистиха вируса на хепатит С и в момента ние отбелязваме едно много добро състояние на техния черен дроб “, обясни от своя страна и гастроенторологът от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ проф. Красимир Андонов. Вече година след терапията рецидив на рака няма, с което лекарите доказват, че подобно лечение е възможно. „ Докъде ще стигне този процес ще видим никой не знае. Това е другото нещо, което представлява огромен интерес в цял свят. След като се изгони една инфекция с хепатит С и пациентите имат чернодробна цироза, какво става с тази чернодробна цироза“, коментира още проф. Антонов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване