07/27/16 06:08
(http://www.klassa.bg/)

Карина Караиванова: Развитие на фондовата борса и пълна прозрачност

 Развитие на капиталовия пазар, много статистически данни и анализи, пълен курс към прозрачност в работата и равно третиране на поднадзорните лица. Това обеща зам.-финансовият министър Карина Караиванова, която като единствен кандидат за шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) и в продължение на час беше изслушана и отговаряше на въпроси на депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание.

По думите на Караиванова в момента капиталовият ни пазар е поставен в ъгъла. Неговата пазарна капитализация е едва 10 на сто от БВП, докато за развитите пазари тя стига и дори надхвърля 100%, посочи Караиванова. Затова една от краткосрочните мерки, които почти сигурният нов шеф на КФН ще предприеме е да развие капиталовия ни пазар. „Набелязала съм множество мерки, като разнообразяване на финансовите инструменти, намаляване на административните процедури, електронизация, развитие на търговията с деривативни инструменти и стимулиране на мажоритарните собственици да увеличат търгуваните акции на компаниите на борсата, посочи Карина Караиванова пред депутатите. Освен това кандидатът за председателското място в КФН смята да работи за развитие на отделен сегмент на фондовата борса за малки и средни предприятия. На него те ще могат да набират капитал не чрез проспекти, а при облекчени условия, обясни тя.

Новият фокус на КФН ще бъде превенцията и оценката на риска, каза още Караиванова. В тази връзка ще се увеличи събираната от финансовия надзор статистическа информация, както и нейния задълбочен анализ.  

В изключително кратки срокове ще бъде направен анализ на управлението и компетенциите, както и на оперативната ефективност на комисията. Ще бъде направен и финансов одит. Наред с това ще бъде оценен и наличният човешки ресурс в КФН. Добрите кадри ще бъдат запазени и дори ще бъдат стимулирани с по-високи заплати, стана ясно от презентацията на Караиванова. Където се установи липса на кадри, ще бъде привлечен външен ресурс и като цяло ще се насърчава кариерното израстване. КФН вече няма актюери, посочи в тази връзка кандидатът за шеф.

Също така се предвижда максимално бързо ще бъдат проведени поредица от срещи с инвестиционната общност и бизнеса, с които ще бъде обсъдена работата на КФН, както и мерки за съживяване на капиталовия пазар. Караиванова предвижда и регулярни срещи с бизнеса, както и обучения.

В отговор на депутатски въпрос за увеличения брой на нелицензирани инвестиционни посредници кандидатът за шеф на КФН каза, че планира извършването на спешни извънредни проверки, като за целта вероятно ще е необходимо доразвиване на законодателството.

По отношение на започналите стрес-тестове на застрахователите и пенсионните компании Карина Караиванов коментира, че не се притеснява, че ще встъпи в длъжност след техния старт. „Щях да съм по-притеснена, ако заема поста, след като стрес-тестовете са приключили”, каза тя. И допълни, че на база на информацията, с която разполага не смята, че стрес-тестовете са зле организирани, като си запази правото на последващ коментар по темата.

От страна на бизнеса участие взе председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Велев коментира, че развитието на капиталовия пазар не може да е функция и задача само на КФН. Според него, наред с начертаните мерки, листването на миноритарни дялове на големи държавни компании, както и финансирането на инфраструктурни проекти чрез фондовата борса, ще допринесат много за нейното съживяване.

Очаква се до края на тази седмица Народното събрание да избере Карина Караиванова за шеф на КФН.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване