07/27/16 07:36
(http://www.klassa.bg/)

Работим за това културният календар на Община Свищов да бъде богат

 Генчо Генчев е роден през 1980 г. Завършва Професионална гимназия по ветеринарна медицина в Ловеч. Занимавал се е професионално с народни танци. През 2007 г. е избран за кмет на Кметство Царевец и председател на Народно читалище “Светлина — Царевец 1927“, с. Царевец. През 2015 г. завършва и магистратура „Стопанско управление“ в ЮЗУ “Неофит Рилски“ Благоевград. От 2015 г. е кмет на Община Свищов. Издигнат е от БСП Лява България.

- В разгара на летния сезон Община Свищов осигурява временна заетост за част от младежите, които живеят в крайдунавския град и региона. Те могат да започнат работа по проект, финансиран с европейски средства. Какви други инициативи предвижда местната администрация, дали има големи проекти, които предстои да бъдат завършени до началото на есента, какво е тяхното финансиране? По темата говорим с кмета на Община Свищов г-н Генчо Генчев. Г-н Генчев, бяхте разпоредили почистване на общинската пътна мрежа във връзка с летния сезон и зачестилите инциденти в този период на годината. До къде стигна то, приключи ли и какво беше извършено?

-  Да, така е. Тъй като виждаме, че АПИ са затруднени в почистването на банкетите и пътната мрежа, с наши сили и средства насочихме усилията си към възловите участъци, които обхващат немалка част от територията на Община Свищов. С специализирана техника окосихме тревната растителност и обрасванията около пътните ивици. Още през есента, със съдействието на областния управител проф. Пенчо Пенчев извършихме почиствания на дървета, които са в сервитута на пътя, но след това отново се получи много силно обрасване. Вече сме към края с косенето на крайпътните ивици и предстои със специализиран грейзер да направим уширяване на банкетите и да направим отводнителни канали там, където има сериозни задържания на кална маса и където обикновено стават наводненията, за да може да ги предотвратим. Това предстои като мерки, които ще извършим в най-скоро време. 

-  Тези дейности до края на лятото ли ще бъдат извършени? 

- Да, до края на лятото ще бъдат уширени пътищата и изчистени банкетите на територията на селата Ореш, Вардим, Совата, Козловец, Алеково, Овча могила и Червена. 

-  Планирали ли сте почистване на речни корита и има ли проблем с тях?

-  Нямаме такъв проблем. Още пролетта, с моя заповед и заповед на областния управител се извърши проверка на всички речни корита на територията на Община Свищов. Там, където бяха силно затлачени издадохме необходимите предписания на съответните кметове. С техни сили и средства, както и с наша помощ, се почистиха тези участъци от дървета, храстова растителност и боклуци. Където беше необходимо използвахме и техника. Мога да кажа, че коритата са в готовност да поемат високи води и няма опасност от наводнения при евентуални обилни валежи. 

-  Освен летните почиствания, които планирате и това, което споменахте като подготовка за есенния сезон и валежите, има ли и други инициативи, които Община Свищов е предвидила за началото на есента?

- Възнамеряваме и да поставим модерни олекотени мрежи, където има навявания от сняг и на участъци, където това ни създава проблеми като например на територията на селата Совата, Алеково, Козловец и т.н. Това са мрежи, които спират снегонавяването, което води и до затваряне на пътища. Всички знаем, че тази зима заради обилния снеговалеж, който падна бяхме обявили бедствено положение, тъй като Община Свищов остана блокирана от всички краища. С наши сили и средства ще се опитаме да направим тези съоръжения, за да си помогнем при снегопочистването и обезопасяването на пътищата.

- Вие имате много богата културна програма. Правите най-различни фестивали, инициативи за деца в библиотеките и читалищата и т.н. Имат ли успех инициативите, които провеждате?

-  Да, така е. Всичко наши събития са насочени както към най-малките, така и към най-големите. Стараем се да създадем една приятна ваканция на децата, включваме ги в различни инициативи. Градската и читалищната библиотека всекидневно работят с децата, провеждат различни инициативи и по мои наблюдения има интерес от страна на децата. Те опознават Свищов и забележителностите му в свободното си време и се включват в различни инициативи на общината. Вярно е, че културният ни календар е обсипан с богата културна програма. Предстои ни и 59-тото масово преплуване на река Дунав, което се очаква с голям интерес от жителите на общината. За първи път ще се проведе и парад за домашни животни, в рамките на преплуването. Домашните любимци ще имат възможността да дефилират в местността „Паметниците“ и ще бъдат оценени от компетентно жури. Отново превръщаме този ден в един колоритен празник. Две седмици след това предстои шестото издание на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“, който тази година отново ще събере над 5500 участници. Той ще се проведе в дните от 4 до 7 август, включително, в село Царевец. Това е един изключителен фестивал, с много голям авторитет. Той е доказателство, че българският фолклор все още съществува и че хората са жадни за това да опознаят България.

- Да се върнем отново на инициативите, които организира местната администрация. Има ли такива, които са свързани с временна заетост или програми, по които хората могат да започнат работа през лятото?

-  След около седмица ще стартира програмата за младежи до 29 години. Ще започнем с обучение на 63 младежи в различна професионална степен на образование. Те ще започнат обучението си по различни дисциплини, като след приключване на обучението всички ще започнат работа в структурите на администрацията, спортните имоти и въобще там, където е насочена самата специалност. Това е един изключителен проект към младите хора и е доказателство, че сме обърнати към тях и искаме да им даде старт в живота. Проектът се казва „Активни“ и е на стойност близо 356 хил. лева. Това е, което Община Свищов реализира като проекти за младите хора.

-  Като финал да засегнем и една много актуална тема – тази за сигурността. Има ли проблем с осигуряването на сигурност в по-малките населени места, във връзка с летните сезон и със зачестилите инциденти в този период? Има катастрофи, инциденти, кражби?

-  Комисията на Община Свищов редовно провежда срещите си с РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ и с полицията. Всички мероприятия, които се провеждат винаги се съгласуват с тях и се изграждат планове за действия. Също така работим и с Гражданска защита и Гранична полиция. Нямаме сериозни кражби или проблеми, които да обезпокояват населението в малките населени места. Полицията обезпечава изцяло всички населени места. Там, където няма полицейски екипи, има служители на общинското звено по сигурност и охрана, които много тясно си сътрудничат с кметовете на населените места. Не даваме предпоставки за извършване на престъпления. Не сме застраховани от извършването им, но своевременно си вършим работата както служителите от звено „Сигурност“, така и тези от държавните институции относно сигурността и обезопасяването на населението.

- Тоест можем да обобщим, че няма сериозни проблеми?

-  Да, точно така. Към този момент няма сериозни проблеми на територията на Община Свищов.

Интервюто е на Радио „Фокус – Велико Търново”

(заглавието е на ЗЕМЯ)

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване