07/27/16 06:29
(http://www.klassa.bg/)

Частник иска 16 автобусни линии срещу 141 млн. лв. от столицата

 Транспортната компания "МТК Гроуп" отново иска да обслужва 16 автобусни линии на градския транспорт и да получи 141 млн. лв. през следващите осем години от Столична община. Този път предложението за подписването на договора идва от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера. Утре докладът ще бъде разгледан от транспортната комисия, а в четвъртък най-вероятно ще се гласува на заседанието от Столичния общински съвет.

Това е втори опит да се прокара концесията, като първият беше още през април сумата и срокът предлагани от съветници от ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок бяха същите. Тогава те обясниха , че фирмата "МТК Гроуп" съди общината за 14,8 млн. лв, като в последстиве се оказа, че става дума за 5,1 млн лева без лихвите, както и че в сумата влиза иск за 5 млн. лв. към министерството на транспорта. Окончателно решение по делото обаче все няма, а и независимо какво разпореди Темида, то може да бъде оспорвано на по-висока инстанция.

Сагата с тези линии започва още през 2008 година, когато "МТК груп" бе един от победителите в конкурса за частни превозвачи. Точно тогава излязоха скандалните записи на тогавашния зам.-кмет по транспорта Велизар Стоилов и шефа на Столичния автотранспорт Асен Добранов, които се договаряха тайно с участниците в обществената поръчка - "МТК груп", "Карат-С" и "Юнион трейд". Заради това Стоилов беше уволнен, а кметът Бойко Борисов отказа да подпише договор със спечелилите конкурса фирми. МТК обаче оспорва решението в съда, който отсъди в нейна полза още през 2012 година. Въпреки това кметът Йорданка Фандъкова, отказа да подпише договора с частното дружество. Според решение на съда от 23 март 2016 година фирмата трябва незабавно да започне да обслужва спечелените линии - 18, 20, 21/22, 23, 24, 24А, 25, 26, 28, 29, 31, 81, 86, 117, 118, 119.

Като причини за сключването на договора и този път се посочват, че превозвачът ще вози на 3,60 лева на км, "защитата на обществения интерес" и нови автобуси за хората от крайните северни квартали, сред които "Ботунец", "Бухово", "Орландовци". В доклада обаче не е записано колко ще са новите рейсове, като е отбелязано, че те могат да са дизелови или на природен газ и да отговарят на екологичен стандарт Евро 6.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване