07/28/16 06:11
(http://www.klassa.bg/)

Една пета ръст на посещенията на чужденци у нас

 С около една пета се увеличили чужденците, които са посетили България през миналия месец спрямо юни на 2015 г., показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Те са били общо 1,36 млн., като се регистрира увеличение на пътуванията със служебна цел – с над 61 на сто.

Експертите отчитат, че от общия брой чужденци, които са посетили страната ни, делът на гражданите от ЕС е с 27,5 на сто повече спрямо шестия месец на миналата година. Полша, Чехия и Италия са допринесли най-съществено за ръста на чужденците, идвали за кратко в страната ни. Увеличават се и посетителите от страни извън Общността като Украйна – с близо 22%.

През миналия месец чужденците, които са идвали в родината ни основно с цел почивка – 52% или за да гостуват на близки и приятели – 32 на сто.

Сънародниците ни също са започнали повече да пътуват в чужбина. Общо пътуванията през юни са били 565 хил., или с 20,7% над регистрираните през същия месец на 2015 г. Статистиката показва още, че с над 99 на сто са се увеличили пътуванията на българите към Австрия, към Германия – с 51% и Румъния – с 23 на сто.

За почивка и екскурзия много са избрали Испания и Италия – повече от половината от пътувалите към тези дестинации са били с такава цел. Същевременно през юни са намалели пътуванията към Русия - с 6,3%, Турция - с 2%, Франция - с 1,6%.

През юни българите продължават да пътуват зад граница предимно на гости, за обучение, посещение на културни и спортни събития – 41,8%. Пътуванията за почивка и екскурзия също запазват висок дял – 32,6%, а служебните командировки са били 25,6%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване