07/29/16 06:35
(http://www.klassa.bg/)

Слабо търсене влошава бизнес климата

 Бизнес климатът в България през юли се влошил с 0,9 пункта спрямо предходния месец, отчита Националният статистически институт (НСИ). Основната причина според предприемачите е недостатъчното потребителско търсене.

В промишлеността бизнес климатът запазва равнището си от юни. По мнение на фабрикантите настоящата производствена активност се подобрява, но очакванията им за дейността през следващите 3 месеца са по-неблагоприятни. Средното натоварване на мощностите през юли се повишава с 0,9 пункта в сравнение с април и достига 73,3%, но предприятията съобщават и за излишък от мощности.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” също остава приблизително на нивото си от юни. Мненията на търговците на дребно за поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват.

В строителния сектор анкетата регистрира подобрение на настоящата строителна активност, докато прогнозите за следващите три месеца са по-резервирани.

Осигуреността на производството с поръчки се запазва спрямо април и се оценява на 5,4 месеца. Същевременно обаче очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните пречки за развитието в сектора.

Бизнес климатът в сектора на услугите отчита намаление с 5,7 пункта. Причината е, че очакванията на мениджърите за състоянието на предприятията през следващите шест месеца са променени. Вместо по-добро те очакват запазване на същото състояние.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване