07/30/16 08:47
(http://www.klassa.bg/)

Калоян Паргов, БСП: Недопускането на обща лява кандидатура за президент ще помогне на ГЕРБ за спечелване на изборите

 Водещ: Предстои ни среща с Калоян Паргов – член на ИБ на БСП, председател на Градския съвет на партията в София. С него ще разговаряме преди срещата на социалистите на Бузлуджа в събота и след заседанието именно на Градския съвет на организацията в София. Най-напред да ни съобщите новини от заседанието, за какво информирахте колегите си и какво обсъждахте? 
Калоян Паргов: Днешното заседание се провежда в края на този цикъл конференции 24 на брой, които приключиха във вторник на 26 юли, свързани с издигането на кандидатури за президент и вицепрезидент, както в цялата страна това се случи. Направихме обобщение на изминалите конференции. Общо имаме около 43 кандидатури за президент -партийни и надпартийни, 46 за вицепрезидент. Това е просто като информация, която днес поставихме на вниманието на членовете на Градския съвет, както и приехме състава на Градския предизборен щаб, който ще води градската организация в тези президентски избори и планът за предизборната дейност, който да очертае рамката, по която ще работи щабът. 
Водещ: Господин Паргов, кои са обаче най-вероятните кандидатури, коя е най-вероятната двойка на БСП, която се очертава? 
Калоян Паргов: Аз мога да ви кажа в София в общи линии какво се очертава като номинации, кои са най-предпочитани, тъй като все пак няма нужда да съобщаваме всички тези 40 имена за президент. Най-предпочитани са проф. Андрей Пантев, Илияна Йотова, разбира се Корнелия Нинова, която е събрала най-много номинации като председател, Костадин Паскалев, Мая Манолова, Маргарита Попова, Михаил Миков, Румен Гечев, Янаки Стоилов и проф. Стефан Данаилов. Другите имена са с по една-две номинации и затова мисля да не ви ги съобщавам. А за вицепрезидент отново някои от тези имена се повтарят – проф. Андрей Пантев, Илияна Йотова, Костадин Паскалев, Мая Манолова, Маргарита Попова, Стефан Данаилов, Янаки Стоилов като най-големи предпочитания. Разбира се това са имена, които са водещи за кандидати за президент на БСП. С това приключи вторият етап от подготовката, след допитването, което беше в началото, първият етап. И сега предстои финалната права, в която вече топката е в полето на националното ръководство, което във вторник на заседание на Изпълнителното бюро обобщи имената и предстои да обсъди вече по-детайлно всяко едно от тези имена. Разбира се и със самите хора, които са номинирани предвид тяхното желание да продължат надпреварата. И разбира се да ги предоставят и на вниманието на потенциалните партньори, първо на партньорите от коалиция „БСП-лява България“, а в последствие, както вече знаем и беше обявено на така организациите, партиите, с които водим разговори за обща кандидатура. Разбира се най-голямата интрига е ще има ли общ ляв кандидат или няма да има? Това което трябва да стане ясно и на нашите слушатели, че недопускането на общ ляв кандидат ще помогне на ГЕРБ да спечели тези избори много лесно. Основната задача на БСП в тези избори е да не допусне разпиляване на левия вот и разпиляването му с няколко леви кандидатури, както се случи на миналите местни избори, не само в София, но и на много места. Затова призоваваме партиите, които считат себе си за леви и част от лявото пространство, които не са част от управлението за консолидация, за преглъщане на егото и търсене на пресечните точки на онези кандидатури, които могат да ни обединят. 
Водещ: Как обаче ще се разберете с АБВ и с тяхната безспорно силна номинация Георги Първанов-Ивайло Калфин? 
Калоян Паргов: Това е обявената номинация, но винаги има едно „но“, на което те показаха, че са готови да разговарят и да преговарят, тъй като ние самите имаме своите силни партийни кандидатури също. Това което преди няколко месеца отчетливо казахме, че ако търсим обединение, това означава, че трябва да минем отвъд партийните си пристрастия. Мисля че има такова разбиране и в двете страни, при нас със сигурност, и в АБВ се наблюдава, така че нормално, след като ние издигнахме в нашия цикъл конференции и партийни имена, те да номинират също две партийни имена, но разбира се има и други, за които мисля че след другата сряда ще стане ясно, ако разговорите бъдат успешни. 
Водещ: Господин Паргов, известно е, че тази събота в местността „Историческа поляна“ под връх Бузлуджа членовете, симпатизантите на БСП ще отбележат 125-тата годишнина от създаването на БСП и началото на социалистическото движение в България. Излишно е да казвам, че така от основните теми ще бъде именно президентската кандидатура. С каква нагласа отивате и какво ще кажете горе на Бузлуджа? 
Калоян Паргов: Първо, нормално като на рожден ден да има едно приповдигнато настроение, още повече, че това е юбилей – 125-годишнината от организираното ляво движение в България. Между другото мотото е „За България, която обичаме“, с което искаме да подчертаем и патриотичния дух, който отива на БСП и който позабравихме последното десетилетие. Разбира се, спекулациите, че копираме ГЕРБ с Валя Балканска и 100-те каба гайди е излишно да се коментира, тъй като тя ще налее и адреналин, и емоция във всички, които са се събрали там, а те са близо 40-50 хиляди като очаквана публика, както всяка година. Между другото това честване всяка година го използваме и за да почерпим сили от този исторически връх, когато преди 125 г. хора със социално, ляво мислене са се събрали, за да дадат старта на организираното ляво движение в България, което за тези 125 г. наистина мина през много перипетии и премеждия, имало е забрани от закона, гонения, имаме и тъмни периоди в партията, особено този около 1923-1925 година. Разбира се има и периоди, в които партията наистина се е показвала като партия, която гради, съгражда съвременна България, нещо което в момента ние като съвременици в 21- ви век виждаме около нас, но малко си дават сметка от младото поколение, че началото е в онзи социалистически период, който вече 26 г. разделя нацията изкуствено, може би, обслужвайки интересите на някои външни сили, които се възползват от това вътрешно разделение. Но така или иначе БСП е единствената автентична, класическа, масова партия, която в момента съществува в политическото пространство и на този връх ще използваме и възможността, за да можем и в деня преди Бузлуджа и на самата Бузлуджа да се надъхаме за тежката битка, която предстои на президентските избори. 
Водещ: Освен надъхването вие все пак ще трябва да покажете на вашите симпатизанти към кого се насочвате? Няма ли да има и такава линия на поведение? 
Калоян Паргов: Да, това е един въпрос, който се задава постоянно. В нашите планове, така първоначалният период беше наистина 30 юли на Бузлуджа да обявим кандидата за президент, но предвид на това, че БСП изгуби доста време във вътрешнопартийни спорове и битки, предвид избора на нов лидер на партията. Това забави процеса на подготовка и избор на този кандидат, който разбира се опитваме да наваксаме в един труден период, какъвто е лятото. И август месец е крайният срок, т.е. вторият срок, който си поставихме за обявяването на кандидатпрезидентската двойка. Тоест ако не първа, то БСП ще е измежду първите партии, които ще обявят своята кандидатура. 
Водещ: Кой август обаче да очакваме? Първата седмица или ще се позабавят разговорите между партиите в лявото пространство? 
Калоян Паргов: Вижте, така или иначе в рамките на средата на август, до началото на втората половина на месеца, ще има заседание на Националния съвет. Целта ни е час по-скоро и по-бързо да обявим кандидатурата, за да започне кампанията и подготовката. Защото и август месец, и септември ще бъдат подготвителните месеци преди старта на горещата кампания. 
Водещ: Господин Паргов, утре на практика завършва летният парламентарен сезон. С какво вие ще го запомните? 
Калоян Паргов: С много противоречия, с много лобизъм, с много несправедливости, които управляващите, прикриващи се зад коалиционното си споразумение, с което стартираха мандата на това управление, претендират за това, че решават проблемите на хората. Истината е, че се занимават със своите лични проблеми, претенции за постове, апетити за разпределение на държавния пай, с това че тази коалиция, съшита с бели конци започна да се рои, да се разпада. С това че тя вече виси на волята на Патриотите, които явно продължават да са с нея заради личната си изгода. С това, че БСП след 8 май и в парламентарен план показа едно ново лице. Разбира се има още какво да се желае, но това което е сигурно, че заявихме на висок глас, че сме единствената алтернатива и ще работим за тази алтернатива, за да я покажем на практика. Действията на парламентарната група и новото ръководство ясно го показват.
Цоня СЪБЧЕВА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване