07/30/16 08:40
(http://www.klassa.bg/)

Френски сомелиери ни учат как се разпознава хубавото вино

 

Този уикенд в Бургас ще има дегустации на носителя на приза Grand Prix Chardonnay 2016

Националната лозаро-винарска камара събира в морския ни град за трета година винения елит на България, Италия, Испания, Германия, Чили и Аржентина, за да даде възможност на българските винени любители да се докоснат до множество марки, да научат повече за всяка от тях и да придобият умения в консумацията на качествени вина. Това издание на Бургаския винен фестивал е посветено на сорт Шардоне, реколта 2015 година. В рамките на събитието се провеждат професионални и любителски дегустации.

Винените експерти от редица държави се събраха дни преди събитието, за да оценят професионално достойнствата на над 300 проби шардонета. Те отличиха с най-високия приз бутиковото F2F Chardonnay Barrel Fermented 2015, което може да бъде опитано до края на уикенда от всички посетители на изложението. Любителите на вина, които нямат професионални умения, могат чисто потребителски да дадат своите оценки на всички участващи вина, като се включат в конкурса "Продукт на потребителя", организиран от НЛВК и асоциация "Активни потребители". Тези, които не знаят какво да търсят в едно добро вино, могат да преминат през блиц-курса "Магията на дегустацията", който ще бъде воден от италианския сомелиер Маурицио Ферери. Така ще могат по достойство да разпознаят качествата на най-доброто Шардоне за 2016 година, които енолозите на техен език описват така: F2F има брилянтен златистозелен цвят, пленяващ букет с аромат на зрели летни плодове и екзотичен дъх - кайсия, праскова, цитрус, passion fruit, нотка ванилия и маслен кейк. Обемно начало, плодова сочност и пълнота са в хармония с една изкусна барикова зрялост и сетивен вкусов спомен. За тези, които незнаят как се дегустира качествено вино, организаторите сформират

Марката F2F е бутиково вино за познавачи и се предлага основно във винените листи на добрите заведения и ресторанти у нас. Всеки сезон се бутилират до 5000 бутилки от вид, като за всеки се подбира само най-висококачествено грозде. За да се гарантират неговите качества, експертите правят редовни замервания за ароматна и фенолна зрялост на гроздето, за да изберат най-подходящото време на беритба, която протича ръчно. Гроздето се селектира след охлаждане до под 10оС в хладилно помещение, за да се запазят неговите качества. За да разгърне напълно своя потенциал, то отлежава 4 месеца върху фините утайки в нови френски дъбови бъчви и още 7 месеца в бутилка преди да достигне до заведението, в което се предлага. Корковата му тапа е ръчно запечатана с восък, за да допринесе съхранението на неговите качества от избата до чашата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване