08/01/16 06:22
(http://www.klassa.bg/)

1 млн. лв. в хазната от борбата с конфликта на интереси

 

Общинарите и чиновниците най-често на мушка на ресорната комисия

Санкции в размер на близо 1 млн. лв. е наложила през 2015 година от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, става ясно от доклад за дейността й. Събраните средства се равняват приблизително на разходите на звеното, което е успяло и да спести 280 000 лв. от миналогодишния си бюджет,показва проверката на Агенция "Монитор".

До края на декември 2015 година в хазната реално са постъпили 120 000 лв. от глоби и удръжки от отклонени в определен джоб средства, тъй като не всички сгафили се разделяли с парите доброволно, а и решенията могат да се обжалват пред Административен съд-София и ВАС. Останалите, за които има влязло в сила решение обаче са

дадени на НАП за принудително събиране на вземанията

Оказва се, че служителите в държавната администрация и местните управници най-често попадат на мушката на комисията за борба с конфликта на интереси. 33 чиновници и 38 общински съветници от общо 128 съгрешили са били уличени в нарушения за последните пет години, от създаването на звеното през 2011 година до 2015 година включително.

Сигналите до комисията са насочени основно именно към общинари, като техни податели са най-вече граждани, а не институции.

Съгласно закона спипаните в конфликт на интереси

отнасят глоби от 5000 лв. до 7000 лв.

С от 1000 лв. до 3000 лв. пък олекват тези, които не са подали в срок задължителната декларация за конфликт на интереси. Само през 2015 година са образувани 102 административно наказателни производства за такива нарушения, както и за неподдържани от съответните ведомства регистри с данни. Впоследствие са издадени над 50 наказателни постановления и са наложени глоби в размер на общо 70 бона. За последните пет години цели 89 от тези казуси са свързани с магистрати, като за тях комисията е била сигнализирана от Инспектората на ВСС.

Както писа „Монитор“ сред най-фрапантните в последните години случаи на пряк конфликт на интереси пък е развихрилата се преди време на „Дондуков“ 1 схема с изкупуване от държавни служители на златни и сребърни юбилейни монети „120 години Министерски съвет“ на символични цени, заради която премиерът Бойко Борисов уволни куп чиновници и ги даде на съд. Не по-малко скандална бе и екскурзията до остров Бали на вече бившата служителка на МО Хени Шиякова, поета от фирма спечелила търг от силовото ведомство, за провеждането на който е отговаряла именно въпросната дама.

И докато Мадам Бали, чиновниците в МС, които са си разпродавали сами на себе си монети за представителни нужди и куп други служители и представители на местните власти „изгоряха“, разделяйки се включително със заеманите от тях длъжности покрай дейността на комисията, самата тя има

проблем с текучеството на кадри

в собствената си администрация. В средата на 2015 година половината от персонала й, съставен от общо 31 души напуснал, което наложило спешни мерки за попълване на овакантените места, отчитат от звеното.

По отношение на международното сътрудничество в борбата с конфликта на интереси пък от КПУКИ посочват, че са обменяли през миналата година опит с хърватското звено, натоварено със същата дейност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване