08/02/16 06:56
(http://www.klassa.bg/)

Никой не продава в блокове, които ще се санират

 

Обновяването им ще оскъпи жилищата с €10 000, прогнозират брокери

В Русе липсват оферти за продажба на апартаменти в блокове, на които предстои саниране по националната програма или с финансиране от еврофондовете, показа справка на „Монитор”.
Собствениците им изчакват да свърши обновяването, за
да пуснат жилищата си на по-високи цени
ако, разбира се, имат намерение да ги продават. Брокерите очакват по-добрия естетичен вид на кооперацията, възможността да се икономисат средства от направената топлоизолация да повиши цената на един двустаен панелен апартамент поне с 10 000 евро.
В другите панелки, на които не предстои саниране, оферти има предостатъчно. Прави впечатление, че собствениците на някои от жилищата така са надули цените, че на почти същата стойност в Русе може да се намери равностоен по квадратура апартамент в тухлена кооперация. В квартал „Здравец” например, където са построени първите панелки в града, се продава тристайно жилище за 40 000 евро. Все пак
най-евтини си остават панелните жилища
в този квартал и в „Чародейка”. Гарсониера там може да се купи за 16 000 - 18 000 евро, двустаен за 20 000 – 25 000 евро, и тристаен - за около 30 000 евро.
В квартал „Родина” двустайните вървят по около 25 000 евро, а тристайните - към 30 000 - 32 000 евро. Във „Възраждане”, който е близо до центъра, гарсониерите са по 22 000 - 25 000 евро, двустайните - 30 000 - 35 000 евро, а тристайните - към 35 000 - 40 000 евро, ако са в приличен вид.
Макар че купувачите предпочитат да си купят жилище ново строителство, кандидати за панелките винаги има. Хората с по-скромни финансови възможности и тези от близките села традиционно търсят в кварталите „Дружба” и „Чародейка”.

Двустайните най-търсени


ИВАН ПЪРВАНОВ

Между 30 и 40 хил. евро струват най-търсените апартаменти във Велико Търново, двустайните, старо панелно строителство. След като през последните години бе бумът на ново строителство, сега на преден план отново излизат старите панелки. Според брокерите от агенциите за недвижими имоти обаче собствениците на старите жилища избягват да търсят тяхното съдействие при продажбата и предпочитат сами да си намират купувачи чрез обяви в местните вестници.
Най-голям е броят на панелните жилища в по-старите търновски квартали „Бузлуджа”, „Колю Фичето”, широкия център и отчасти кв. „Картала”. В кв. „Колю Фичето” заради близостта до бившето Висше военно училище голяма част от блоковете са на бивши военни и техните наследници. В кв. „Бузлуджа” пък голяма част от жилищата са бивши ведомствени, дадени на изплащане на работниците от старите соцпредприятия.
Наред с двустайните апартаменти се продават и панелни гарсониери, боксониери и многостайни. Тристаен 93 кв. м в широк център, в близост до областната болница се продава за 49 хил. евро. За да направят своите жилища все пак по-привлекателни и търсени, някои от стопаните им извършват козметични вътрешни ремонти на стени, под, таван, баня и тоалетна.

Новото строителство удари цените на соцпанелките

ВАСИЛ НАНЧЕВ
Голямото ново строителство напоследък свали цените на соцпанелките в Пловдив, защото то се предлага по 340-400 евро на квадрат. Това каза за „Монитор” Светла Христова, управител на агенция „Кандела”.
По думите й  само в кв. „Тракия” се реализират 4-5 проекта, в които ще има над 1000 нови апартамента. „За това и панелките по-трудно се продават или сделките стават на 10-15% по-ниски цени, отколкото през зимата. Подобно е положението и в други квартали „Кърши-яка” и в „Кючук Париж”. Обикновено се предпочитат главно обновени жилища. Една добре ремонтирана гарсониера сега върви около 27 000 евро, двустайните - към 32 000 евро. Тристайните в Пловдив са от 68 до 92 квадрата. Маломерните са на цени от 40 000 до 43 000 евро”, уточни Христова.
Според нея панели се купуват най-вече от хора с по-малко пари или имащи спешна необходимост от жилище, които не могат да чакат новото строителство. По думите й други пък предпочитат старите блокове, защото там на етаж апартаментите са по 3-4, а в новото строителство - доста повече. „Третата причина за насочването на купувачите към панелките е, когато искат по-голяма квадратура за по-малко пари, а и старите квартали са вече с изградена инфраструктура”, добави тя.
Христова обясни още, че в Пловдив са много малко санираните панелни блокове и предлаганите имоти в тях могът да повлияят на пазара.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване